Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели Гран При на Япония, след като състезанието бе подновено след около два часа забавяне, на второ място завърши Серхио Перес, заради наказанието на Льоклер, който остана трети. След тези резултати, Макс Верстапен официално стана двукратен световен шампион във Формула 1.

Шарл Льоклер направи страхотен старт на надпреварата и за кратко излезе на първото място, но Верстапен се пребори с пилота на Ферари на първия завой, за да си върне лидерството.

БГНЕС
31 снимки

Доста сериозни проблеми в старта на състезанието, Карлос Сайнц се завъртя сам и приключи надпреварата след удар, а това доведе до кола за сигурност още в началото на Гран При на Япония, а малко след това бе даден и червен флаг. Себастиън Фетел също се удари и то с Фернандо Алонсо. Пилотът на Астън Мартин се завъртя и излезе от пистата, но остава в битката. Алекс Албън обаче също напуска след проблеми с колата.

Червеният флаг дойде в третата обиколка и доведе до сериозно забавяне на състезанието. Пилотите започнаха да се подготвят за рестартиране на състезанието, но се очаква то да бъде подновено зад кола за сигурност. По всичко изглежда, че и това състезание ще завърши след  изтичане на времевия лимит, а не изминаване на всички обиколки, заради голямото забавяне. Условията на пистата не се подобряват, а на "Сузука" става все по-мокро.

Подновяването на състезанието отново бе забавено, заради влошаващото се време. Вече един час от началото на Гран При на Япония отмина, а по правило остават още два от времевия лимит. Именно този лимит започна да изтича, а само един час и половина преди края на състезанието, пилотите все още бяха в боксовете си, а състезанието спряно. 

За да може пилотите все пак да получат част от точките, те трябва да направят още състезателни обиколки, без кола за сигурност, тъй като това не се случи в началото, защото колата за сигурност се появи още в първата обиколка, което оставя много въпросителни дали изобщо ще има състезание в Япония, след като условията не се подобряват, а остава малко над час от времевия лимит към 9:50 часа българско време.

Големият скандал, който разтърси състезанието бе излизането на трактор на пистата, докато все още има коли на нея. Осем години след фаталния инцидент на Жул Бианки в Гран При на Япония Формула 1 се размина с нов инцидент на дъждовната пистата „Сузука“, след като отново трактор навлезе на пистата, докато на нея се движеха коли. Тракторът трябваше да измъкне разбития автомобил на Карлос Сайнц, след удара на испанеца. В същото време обаче покрай това място премина и Пиер Гасли, който бе направил извънредно спиране в бокса, след като събра едно рекламно пано, когато мина покрай инцидента на Сайнц. Всички пилоти използваха социалните мрежи и времето по време на червения флаг да изразят недоволството си от организацията в Япония и излизането на този трактор.

Официално съобщение от комисарите разкри, че състезанието все пак ще се поднови в 16:15 местно време (10:15 българско). Все още не е ясно под какъв вид ще се случи това, дали ще е реален старт или ще има няколко обиколки зад кола на сигурност. Именно това се случи, пилотите излязоха на трасето зад колата за сигурност. Дъждът изглежда доста по-лек, а Хамилтън се включи по радиото и определи пистата като "доста по-добра". 

Рестартът бе официализиран, а той ще се състои, когато колата за сигурност се прибере, а Макс Верстапен поднови надпреварата. Докрая на времевия лимит ще остават около 40 минути за състезание. Условията обаче отново се влошиха бързо и все пак колата за сигурност се прибра и състезанието започна!

Само 25 минути преди края на състезанието, Льоклер изоставаше на около 7 секунди от Макс Верстапен, но държеше най-бързата обиколка в надпреварата. Верстапен все още може да стане световен шампион днес. Чеко Перес също изоставаше доста от пилота на Ферари, а на четвърто място бе Естебан Окон, който бе притискан от Хамилтън, който бе на по-малко от секунда зад него. Разликата между Льоклер и Верстапен продължи да се увеличава, а монегаскът изрази притеснения за комплекта си гуми и искаше да влезе в бокса, но от там го отказаха, защото той би загубил прекалено много позиции на пистата.

Дори Серхио Перес започна да настига Шарл Льоклер, който очевидно изпитваше трудности на пистата, 15 минути преди края на Гран При на Япония.7 минути преди края на състезанието, Чеко се залепи за Льоклер, евентуално изпреварване ще донесе титлата на неговия съотборник - Верстапен.

Чеко Перес атакува непрестанно, но Льоклер издържа на атаките и завърши на второ място, което означава, че Верстапен няма да е световен шампион в днешния ден. На последния завой от надпреварата обаче пилотът на Ферари излезе от пистата, а след това затвори Перес доста сериозно и рискува инцидент. Инцидентът може и да бъде разгледан за наказание на монегаска.

Шарл Льоклер бе наказан с 5 секунди за инцидента с Перес, само един завой преди края на състезанието, което донесе втората титла на Макс Верстапен!

Естебан Окон запази четвъртото си място от Хамилтън, който остана пети, а другите пилоти в топ 10 се нареждат по следния начин:

Формула 1 Япония

източник: SofaScore

Чеко Перес дори изпревари Шарл Льоклер във временното класиране на пилотите, където Верстапен води с безапелационна преднина и както вече стана ясно - няма стигане. 

Формула 1 Япония

източник: SofaScore