Лидерът в шампионата във Формула 1 Макс Ферстапен продължи с чудесната си серия и записа трета поредна победа във второто състезание на пистата „Ред Бул Ринг“ в Шпилберг, Австрия. Нидерландецът не остави шансове на своите преследвачи и съвсем заслужено се поздрави с петия си успех от началото на сезона. 

Втори, с изоставане от 17.973 секунди, остана Валтери Ботас с Мерцедес, а място на почетната стълбичка намери и направилият невероятно състезание Ландо Норис, който дори трябваше да изтърпи петсекундно наказание. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън имаше различни проблемеи през цялата надпревара и остана четвърти.Топ 5 допълни Карлос Сайнц с Ферари, който се възползва от 10-секундното наказание на Серхио Перес, който остана шести с втората кола на Ред Бул.

Място в десетката намериха още Даниел Рикиардо с Макларън, Шарл Льоклер с Ферари, Пиер Гасли с Алфа Таури и Фернандо Алонсо с колата на Алпин.

С тази победа Макс увеличи преднината си пред Люис на 32 точки. Нидерландецът има 182 точки, докато британецът е със 150. Серхио Перес е трети със 104, четвърти - Ландо Норис със 101, а петицата допълва Валтери Ботас с 92 точки. Следващата надпревара е на пистата "Силвърстоун" във Великобритания. Тя ще се проведе на 18 юли.

Gulliver/GettyImages
89 снимки


Надпреварата стартира с инцидент в дъното на колоната, след като Естебан Окон се удари в една от предпазните стени след лек контакт с болида на Кими Райконен и състезанието за французина приключи. На пистата излезе и кола на сигурността. Иначе помяна в челото нямаше, след като Макс Ферстапен и Ландо Норис направиха отлични стартове и не позволиха да бъдат изненадани.  

В 4-ата обиколка състезанието бе рестартирано, като Ферстапен продължи да води колоната. Зад него Перес изпревари втория Норис, а Ботас направи същото със съотборника си Хамилтън за четвъртото място. Още в същата обиколка обаче Люис си върна мястото и отново мина пред Валтери, а при атака от страна на Ландо Норис Перес беше изблъскан върху чакъла и изпадна до десетата позиция. По този начин Люис Хамилтън излезе трети, а Валтери Ботас – четвърти.

В деветата обиколка Ферстапен имаше преднината от около 4 секунди пред Ландо Норис. Хамилтън пък преследваше пилота на Макларън с DRS. 

Перес бе изпреварен от Шарл Льоклер в 15-ата обиколка. След като двата болида на Алфа Таури влязоха в бокса, монегаскът излезе седми.

В 18-ата обиколка Даниел Рикиардо пък задмина Себастиан Фетел за петата позиция. В тези моменти все повече пилоти запонаха да влизат за смяна на гуми.   

Пълен кошмар настъпи за Ландо Норис в следващите минути. Първо му бе назначено петсекундно наказание за избутването на Серхио Перес от пистата, а в 20-ата обиколка бе изпреварен от Хамилтън за второто място. Британецът обаче изоставаше с 10 секунди от лидера Ферстапен. 

В 25-ата обиколка Фетел изпревари съотборника си Ланс Строл и изглежда, че ще завърши състезанието с твърди гуми без да влиза втори път в бокса.

В 31-ата обиколка в бокса влязоха Ландо Норис, който трябваше да изтърпи петсекундното си наказание, както и Валтери Ботас.

Обиколка по-късно и Ферстапен влезе за смяна на гуми. Същото направи и Хамилтън, като и двамата сложиха гуми „хард“, с които трябва да издържат до края на състезанието.

Макс имаше преднина от 13 секунди пред Люис след излизането от бокса. Ботас е трети, Норис е четвърти, а Льоклер пети, но той тепърва трябваше да влезе за смяна на гумите.   

Люис Хамилтън съобщи, че има щети по задната част на автомобила си и не може да набере максимална скорост. От това се възползва Ботас, който намали изоставането си от британеца на по-малко от две секунди.

В 44-ата обиколка стюардите в Австрия наложиха петсекундно наказание на Перес от Ред Бул заради принуждаването на Шарл Льоклер от Ферари да излезе от очертанията на пистата при атака от страна на младия монегаск. 

Ферстапен пък имаше близо 20 секунди преднина пред амилтън в 46-ата обиколка. В тези обиолки голяма битка водеха Перес и Льоклер за шестата позиция. В 52-рата обиколка Серхио Перес получи второ наказание от пет секунди, отново за инцидент с Льоклер. 

Проблемите за Хамилтън продължаваха и от бокса на Мерцедес наредиха британецът да пропусне Ботас на втората позиция в 53-ата обиколка. След това той влезе за смяна на гумите, след което се върна на пистата на четвъртата позиция. 

В 61-ата обиколка Макс влезе за смяна на гуми и се завърна на пистата с преднина от над 7 секунди пред втория Валтери Ботас. Няколко тура след това пък Фернандо Алонсо успя да изпревари Джордж Ръсел за десетата позиция, която дава последната точка в състезанието.

В последната обиколка пък Карлос Сайнц съумя да излезе пред Даниел Рикиардо за шестата позиция.

По-назад в колоната пък Райконен удари Фетел и двамата не успяха да завършат състезанието. Инцидентът бе доста изненадващ, защото нищо не предвещаваше подобен сценарий, след като германецът беше с цяла кола разстояние пред бившия си съотборник. За това Райконен може да получи сериозно наказание.    

В крайна сметка Макс Ферстапен записаха пета победа от началото на сезона и увеличи преднината си пред Хамилтън на 31 точки.  


Макс Верстапен започна от първо място на Гран при на Австрия. Пилотът на Ред Бул затвърди поредното си силно представяне и направи най-добрата обиколката в съботната квалификация за 1:03.720 минути на пистата, която е дълга 4.318 километра. Нидерландецът започна от първа позиция за общо седми път в кариерата си и за четвърти през 2021 година.

Ландо Норис от Макларън започна от второ място, след като остана на 0.048 секунди след своя млад колега. Серхио Перес от Ред Бул остана на третата позиция на 0.270 секунди след Макс. Световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес остана четвърти, докато пети е неговият съотборник Валтери Ботас.

 


СТАРТОВАТА РЕШЕТКА ЗА ГРАН ПРИ НА АВСТРИЯ: