Макс Верстапен спечели Гран При на Испания, като остави на 2 секунди зад себе си Ландо Норис, който постоянно стопяваше разликата, но така и не успя да надвие своя съперник. На трета позиция остана Люис Хамилтън, а неговият съотборник в Мерцедес Джордж Ръсел завърши 4-и, като имаше сериозна битка за това място с представителя на Ферари Шарл Льоклер. Още на старта Верстапен взе аванс, който до голяма степен подпечата и неговия успех.

Getty/Gulliver images
28 снимки

Старт на състезанието - Страхотно потегляне за Ръсел, който с помощта на въздушната струя от Норис и Верстапен и много смела атака от външната страна на първия завой поведе пред Верстапен и Норис след първите завои. Зад тях Хамилтън временно бе изпреварен от Леклер и Сайнц, но след това си върна загубените позиции.

Още в първите обиколки с помощта на DRS на дългата старт-финална права Верстапен излезе начело. Ръсел пробва защита от вътрешната страна на първия завой, но Верстапен бе много агресивен от външната и излезе на първото място. Много бързо Верстапен се откъсна на повече от секунда пред Ръсел, който вече се оглеждаше в огледалата си, където бе Норис.

В 10-а обиколка Пиастри опита атака към Гасли, но тя не бе успешна и двамата продължиха битката за временната 7-а позиция. Авансът на Верстапен пред Ръсел в челото достигна 2.6 секунди, а разликата между Ръсел и третия Норис бе 0.8. По-назад започнаха спиранията в бокса, след като Джоу и Цунода спряха в края на деветия тур, а Магнусен ги последва в десетата обиколка. И тримата преминаха към средно твърдите смеси.

Ръсел и Сайнц са първите пилоти в челото, които посетиха механиците си за смяна на гуми. И двамата преминаха към средно твърдите смеси, а стопът на Ръсел бе бавен заради проблем със задна дясна гума, което за малко не му коства позиция от Сайнц. Верстапен също смени губи в 17-а обиколка, като Ландо Норис излезе временно начело, следван от Льоклер и Пиастри.

В 19-а обиколка Люис Хамилтън атакува Карлос Сайнц по великолепен начин, като британецът направи много класна атака и задмина от вътрешната страна своя съперник. В 21-а обиколка Верстапен с лекота премина през Оскар Пиастри в битката за временната трета позиция в подхода за седмия завой. Австралиецът все още не беше спирал в бокса, но той промени това в края на обиколката.

Най-сетне и Норис спря в бокса, като това се случи в 23-а обиколка, а едно по-късно същото направи и Льоклер. В 27-а обиколка Норис не срещна никакви затруднения да изпревари Сайнц предвид състоянието на гумите на двамата. След 52 обиколки Норис продължаваше да смъква дистанцията до Рестапен, а Люис Хамилтън изпревари своя съотборник Ръсел, за да се настани на третата позиция.

В 32-а обиколка след много затруднения Ландо Норис най-после се справи с Люис Хамилтън, след като няколко обиколки бе зад него и не успяваше да осъществи успешна атака, но тя вече бе факт. След 35-а обиколка Ландо Норис бе на втората позиция, но вече бе на огромна дистанция зад първия Макс Верстапен - над 8 секунди.

До 40-а обиколка нямаше повече промени, а Норис смъкна под 7 секунди дистанцията до Хамилтън, но британецът изглеждаше стабилен на първата позиция. В 43-а обиколка бе и второто спиране на Хамилтън в бокса, а това действие Норис направи в 47-а обиколка, но той се забави и бе на цели осем секуни зад Верстапен.

След 55-а обиколка Сайнц пропусна Льоклер, като това бе ход решен от Ферари, а Ландо Норис не спираше да топи разликата до верстапен, като към 60-а обиколка тя вече бе на 4 секунди. Ландо Норис не се предаде и обиколак преди края разликата бе под три секунди от първия Макс Верстапен. Хамилтън допълваше топ 3, като изглеждаше сигурен за подиума.