Квалификациите в 3 кръга от Формула 1 през този сезон ще преминат в спринтов формат, съобщи пресслужбата на шампионата. Отбелязва се, че два от тези тестови квалификационни кръго ще се проведат в Европа. Съгласно съобщението на пресслужбата на Формула 1, най-вероятните писти, на които ще се опита този вариант е "Монца" в Италия и "Силвърстоун" във Великобритания.

Както обичайно квалификацията е в събота, така ще бъде и в този случай и ще представлява 100-километрова гонка, а резултатите от нея ще оформят стартовата решетка за същинската неделна надпревара. Редът на стартиране за съботния ден пък ще бъде определен в петък следобед, когато ще се проведе и класическата квалификация.

На отборите ще се позволява да използват два вида гуми, а в събота преди спринтовата квалификация, ще се състои втората свободна тренировка. Най-добрите трима пилоти в спринта ще получават точки в общото класиране - за първото място - 3, за второто - 2 и за третото - 1.
Гран При на Великобритания е планиран за 16-18 юли, а Гран При на Италия попада в календара на 10-12 септември.

"Щастлив съм, че всички отбори подкрепиха този план", обяви президентът на Формула 1 Стефано Доменикали. "Това е свидетелство на нашите обединени усилия да продължим да ангажираме нашите фенове по нови начини, като същевременно гарантираме, че ще останем отдадени на наследството и меритокрацията на нашия спорт", допълни още той.