Шефът на Заубер Мониша Калтенборн смята, че Формула 1 си остава фантастичен спорт, но настоящата финансова структура на шампионата подрива условията за конкуренция между отборите.

Заубер за пореден сезон изпитва трудности с набавянето на финансите си, а през миналата година заедно с Форс Индия пусна официална жалба по повод голямата разлика в силите спрямо по-богатите тимове. Въпросният документ предизвика разследване на Европейския съюз, което трябваше да проучи модела на управление и начина за разпределяне на приходите. Към днешна дата обаче все още няма резултати, а това няма как да се харесва на Калтенборн.

„Това е малко разочароващо, защото имаме такъв фантастичен спорт“, каза тя. „Разполагаме с невероятен продукт, а противоречията са част от него и го правят още по-вълнуващ. Иначе щяхме да сме доста скучни.“

„Няма нужда да се прави много, за да настъпят промени в спорта. Ние наистина опитахме заедно с Форс Индия да говорим с шефовете и да направим опит за промяна.“

Калтенборн смята, че е несправедливо големите отбори не само да имат гарантиран по-сериозен дял от приходите, но също и да оказват влияние върху взимането на генерални решения. „Така стигаме до шампионат, в който вече няма честна надпревара. Това има много общо с привилегиите, на които се радват някои отбори по отношение правилниците и разпределението на парите. Щом това стига до етап, в който вече оказва влияние върху шампионата, ние трябва да се борим срещу това. Всичко, което искаме, е равен старт. Добри или лоши, ние и Форс Индия, както и няколко други тимове, дори и да бъдем в топ 3, никога няма да получи същите приходи“, добави Калтенборн.