Формула 1 освободи временно почти половината си персонал до края на май поради новия коронавирус, като президентът Чейс Кери и останалото ръководство намалиха заплатите си, сподели говорител на Ф1.

Според източници тези, които са били освободени, са предимно работници, които са активни по време на уикендите на състезанията и които не могат да вършат работата си дистанционно. Компанията разполага с над 500 служители. Сезонът в най-престижната автомобилна надпревара все още не е започнал, като откриващият старт в Австралия на 15 март бе отменен заедно с легендарното Гран При на Монако през май. Шест други състезания бяха отложени, а Либърти Медия Груп се надява кампанията да стартира през лятото, ако условията позволят, с ограничен брой стартове – 15-18.

Говорителят заяви, че ръководството доброволно е съкратило финансовите си възнаграждения с 20%, но остава на работа, докато американският президент Кери е намалил повече заплатата си. Формула 1 генерира по-голямата част от приходите си от промоционални такси за състезанията, телевизионни сделки, реклама и спонсорство, които бяха повлияни от спирането на шампионата заради вируса. Три от седемте базирани във Великобритания отбора – Макларън, Уилямс и Рейсинг Пойнт, освободиха част от персоналите си в изминалите седмици.

Тимовете в момента са спрели заводите си, като паузата през август бе изместена за март-април, за да позволи преместване на състезанията от календара. Отборите във Ф1 вече се съгласиха да отложат за 2022 техническите промени в правилника, планирани за 2021, и да използват същите болиди и следващия сезон, за да спестят финанси. Шефът на Макларън Зак Браун предупреди през уикенда, че Формула 1 е в „много уязвимо състояние“ и рискува изгубването на някои от 10-те си тима, освен ако не бъдат направени някои големи промени. Междувременно стана ясно, че Мерцедес е дарил 10 000 дихателни апарата на Националната здравна служба.