За втори път в своята кариера Серхио Перес спечели Гран при във Формула 1. Този път пилотът на Ред Бул Рейсинг, който стартира от шеста позиция на старта, финишира на върха в шеметното състезание по време на Гран при на Азербайджан. Мексиканецът трябваше да изстрада успеха си, след като получи шанса да поведе колоната, тъй като пет обиколки преди края съотборникът му Макс Ферстапен катастрофира сериозно, но за щастие се размина без физически проблеми.

Тази катастрофа принуди рейс-контрола да възобнови надпреварата две обиколки преди края със старт от решетката. След него вторият Люис Хамилтън задмина Перес на правата, но англичанинът не успя да завие в първия завой, разчитайки на късно спиране и така се срина до последното място в крайното класиране.

 


Надпреварата край Каспийско море стартира безпроблемно за водещото трио, което запази позициите си след силните стартове на Льоклер, Хамилтън и Ферстапен. Изключително потегляне пък направи Серхио Перес, който в рамките на първата обиколка достигна четвъртото място и бе на едно зад съотборника си в Ред Бул Макс Ферстапен.

В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS. В третата обиколка шампионът Хамилтън задмина Льоклер, след като изпревари монегаска на дългата права преди първия завой. В този случай Мерцедеса дори не се нуждаеше от системата DRS. В седмата обиколка и Макс Ферстапен задмина Льоклер, след като Ред Була имаше нужната скорост, за да изпревари болида на „черните кончета”, а в последвалата обиколка и Серхи Перес изпревари Льоклер, който продължи от четвърта позиция.

След само девет обиколки в Баку отборите решиха да започнат със своите спирания в питстоповете, като пръв това стори Шарл Льоклер от Ферари. Донякъде логично пилотът на италианския отбор пръв се реши, след като изборът на отбора за твърди гуми определено не сработи и бе нужно да се предприеме различно решение. След 12 тура същото стори и Люис Хамилтън, но в бокса на "сребърните стрели" не обслужиха колата на британеца по възможно най-бързият начин и той загуби лидерската си позиция, а колоната бе поведена от Ферстапен.

В 31-ата обиколка пилотът на Астън Мартин Ланс Строл се удар жестоко и направи тежък инцидент, след като направи добро представяне в Баку, макар да тръгна от последната позиция. Така на трасето влезе сейфти-кар, което е "подарък" за Мерцедес поради факта, че отборът ще има едно допълнително спиране в борбата си за първото място с Ферстапен. Иначе, Строл се удар в бетонната стена с над 280 км/ч, след като задна дясна гума на пилота се спука и болидът му продължи в незнайна за него посока и всичко приключи с тежкия удар.

Състезанието продължи на най-висока предавка шест обиколки по-късно и Перес свърши най-тежката работа, блокирайки агресивния Хамилтън. Така позициите в челната тройка останаха непроменени, а Ферстапен отново имаше възможност да се откъсне сам на първото място. Това се случи, но пет обиколки преди края нидерландецът също спука задна лява гума и това го извади от състезанието в Баку.
Катастрофата на Ферстапен предизвика червен флаг след 49/51 обиколки и състезанието бе рестартирано, а гумите с мека смес доведоха до още по-голям хаос. Хамилтън опита атака срещу Перес още в началото, но вместо това изхвърча от пистата и завърши едва 16-и. Себастиан Фетел (Германия, Астън Мартин) замени британеца на второто място с 1.385 секунди изоставане, а Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури) допълни подиума с трето място след късно изпреварване срещу Льоклер.

След като не спечелиха точки днес, Ферстапен и Хамилтън останаха на четири един от друг на първо и второ място. Чеко Перес пък се изкачи на третото място с 25-те от Баку, заменяйки на него Ландо Норис (Великобритания, Макларън). Той завърши пети и е на три точки зад мексиканеца с 66.

Стартова решетка за Гран при на Азербайджан:

1. Шарл Льоклер (Монако, Ферари) - 1.41,218 минута
2. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - на 0,232 секунди
3. Макс Ферстапен Нидерландия, (Ред Бул) - на 0,345
4. Пиер Гасли (Франция, Алфа Таури) - на 0,347
5. Карлос Сайнс (Испания, Феррари) - на 0,358
6. Ландо Норис (Великобритания, Макларън) - на 0,529
7. Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) - на 0,669
8. Юки Цунода (Япония, Алфа Таури) - на 0,993
9. Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) - на 1,109
10. Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) - на 1,441
11. Себастиан Фетел (Германия, Астън Мартин)
12. Естебан Окон (Франция, Алпин)
13. Даниел Рикардо (Австралия, Макларън)
14. Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео)
15. Джордж Ръсел (Великобритания, Уилямс)
16. Николас Латифи (Канада, Уилямс)
17. Мик Шумахер (Германия, Хаас)
18. Никита Мазепин (Русия, Хаас)
19. Антонио Джовинаци (Италия, Алфа Ромео)
20. Ланс Строл (Канада, Астън Мартин).