Формула 1 трябва да добави в календара състезание на територията на Африка, заяви глобалният директор по промотирането на надпревари в автомобилния спорт Кло Таргет-Адамс.

Континентът не е приемал старт във Формула 1 от Гран при на Южна Африка в Куалами през 1993 година. Мароко също е домакинствал на кръг от световния шампионат в Казабланка през 1958 година.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, единственият тъмнокож пилот във Формула 1, още миналата година изрази мнение, че е важно за спорта да има състезание в Африка.

"Напълно съм съгласен с Люис. Нямаме състезания в Африка и това е грешка. Много искаме да добавим старт в календара на територията на Африка. Това е приоритет", коментира Таргет-Адамс, цитирана от Ройтерс.

"Обсъждаме различни опции от няколко години и се надявам скоро да имаме решение и да добавим състезания там в близко бъдеще", добави Таргет-Адамс.

Новият изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви миналия месец, че има интерес от северна и южна Африка за организиране на Гран при.

Таргет-Адамс очаква Саудитска Арабия, която ще дебютира тази година със старт в Джеда, да остане в календара поне десетилетие.