В неделя по време на първото Гран При за сезона в Австралия зрителите станаха свидетели на ужасен инцидент. Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо се разби с болида си и оцеля по чудо. Всъщност не е само чудо, тъй като мерките за безопасност на пилотите в последните години се повишиха драстично, а това се отрази и по време на този удар на испанския пилот.

"Беше страшен момент. Чувствам се щастливец, че в момента съм тук пред вас. Жив съм заради високите стандарти на сигурност, които имаме. Измъкнах се бързо от болида, за да не уплаша мама", се опита да го обърне на шега Алонсо след състезанието.

Бившият президент на ФИА Макс Мозли сподели пред журналистите, че ако такава катастрофа се е случила преди 20 години изходът за пилота със сигурност е щял да бъде фатален.

"Не мисля, че той щеше да оживее. Разбира се, не мога да говоря с увереност без детайлен анализ, но при такива тежки инциденти в миналато това е смърт", коментира Мозли.

Преди 20 години на същия този участък на пистата в Мелбърн в подобна катастрофа попадна Мартин Брандъл и също като по чудо оцеля.

Ако погледнем останките от болида на Алонсо ще видим, че основните защитни елементи на болида са цели, става дума за:
- ядрото на монокока е запазило тялото на пилота от травми
- дъгата за безопасност предотвратява приземяването на пилота върху шлема
- системата за защита на главата и шията (HANS) e помогнала на пилота да преодолее силното претоварване по време на летежа във въздуха

Друго важно нещо при инцидента с пилота на Макларън е оставането на предните колела на болида, които не се откъснаха, а останаха свързани с болида, при откъсване, не е ясно какви щяха да бъдат последствията.

Всичко това е резултат на дългогодишните усилия на ФИА по повишаване на безопасността по време на състезанията по отношение на болидите. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS