Бившият световен шампион във Формула 1 Жак Вилньов се изказа изключително негативно относно посоката, в която се развива спортът. Според него шампионатът прави грешна стъпка в желанието да предложи повече шоу и атракция.

Малко преди началото на започналия в Мелбърн сезон пилотите и ръководството на Ф1 влязоха в остър конфликт заради драстичните промени в регламента на квалификациите. Идеята на шефовете бе да ги направят по-зрелищни и с повече доза неизвестност, но всъщност ефектът се оказа коренно противоположен.

Въпреки огромното недоволство, Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) реши да запази формата и за следващия старт – Гран При на Бахрейн, а невъзможността за сближаване на позициите между шефове и отбори тревожи Вилньов.

„Върви се по грешен път в желанието да се предложи повече шоу“, коментира канадецът, който спечели титлата през 1997 година. „Ние се опитваме да угодим на тийнейджъри, които прекарват животите си, като правят нещо различно на всеки 10 минути в интернет.“

„Формула 1 никога не е било шоу с експлодиращи коли, дрифтове и 10 хиляди изпреварвания. Формула 1 изобщо не е Холивуд и да се върви в тази посока, ще е равносилно на унищожението й. Трябва да се върнем към нейния престиж и слава от миналото, но преди всичко – към правдоподобността й“, добави Вилньов.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS