Съветникът в Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че привличането на 16-годишния Макс Ферстапен във Формула 1 е риск, но смята, че холандецът има всички качества, за да се превърне в „абсолютен шампион“.

По-рано този месец сателитният отбор на „биковете“ - Торо Росо обяви привличането на млядока, който ще навърши 17 години на 30 септември. Ферстапен е продукт на младежките програми в Ред Бул и от другия сезон ще си партнира с настоящия дебютант Даниил Квят.

„Смятам, че той разполага с невероятна скорост“, коментира Марко. „За своята възраст той е много зрял. Разполага със всички съставки, които да го направят абсолютен шампион.“

„Беше изненадващо колко бързо се адаптира към Формула 3. Моментът, в който си помислих, че в него има нещо наистина специално, беше на „Норисринг“. Тогава условията постоянно се меняха – ту беше сухо, ту мокро – а той беше с две и повече секунди по-бърз от всички останали във всяка обиколка.“

„Макс ще бъде на 17 години при първото си състезание, което си е доста крехка възраст, но не мисля, че това е риск. Той показа много пъти и в различни състезания, че може да използва главата си. Проведох няколко разговора с него и сега на вас ви предстои да видите колко е зрял“, допълни австрийският специалист.