Шефът на Хаас във Формула 1 Гюнтер Щайнер направи интересно сравнение, с което да подчертае класата на двигателя „Ферари“, който тимът му използва през 2017 година. Американецът смята, че е възможно задвижващата система на италианците дори да е по-добра от тази на основния им конкурент – Мерцедес.

От въвеждането на регулациите относно турбо хибридните двигатели през 2014 година, Мерцедес доминира в шампионата с три последователни титли при пилотите и конструкторите. В неделя новият сезон започна обещаващо, като Ферари успя да измъкне победата в Гран При на Австралия и още повече засили приказките, че е настъпила промяна в баланса на силите.

„С този двигател подобрението се вижда не само в една област. Говоря за пълния пакет, който е значително по-добър от миналогодишния“, коментира Щайнер. „Сега този двигател е напълно конкурентен с този на Мерцедес, ако не и по-добър.“

„Ферари спечели в Австралия, но всички развиват своите коли и се опитват да станат по-добри. Формула 1 винаги е било състезание по развитие. Ферари направи добра стъпка напред, а без тяхната помощ, ние също нямаше да можем.“

„Не бях сигурен, че ще можем да се доберем до третия етап в от квалификацията, защото силите в средата на класирането са доста изравнени. Да бъдем шести в квалификацията с такава преднина пред най-близкия ни конкурент – цели 4 десети от секундата – беше голяма изненада. Очевидно трябва да запазим това темпо и да пробваме пак“, допълни Щайнер.