Новакът във Формула 1 Даниил Квят не се съгласи с мнението, че на днешните пилоти в най-авторитетния автомобилен шампионат им липсва обаянието на герои, с каквито са били характерни състезателите от предишните ери.

Подобни констатации се чуват все по-често заради на места слабата посещаемост на отделните стартове в календара. Затова мнозина си припомнят с въздишка времената на велики фигури като Жак Вилньов, Айртон Сена и Найджъл Менсъл.

Наскоро мениджърът на легендарния Михаел Шумахер Вили Вебер атакува яростно пилотите от новото поколение, като ги нарече „пъзльовци“.

20-годишният Квят обаче определено не споделя подобно становище. „По мое мнение Формула 1 си остава един от спортовете, в които най-важен е куражът“, каза младият талант на Торо Росо.

„Не обичам да чувам, че модерните пилоти вече не са рицари на риска, че в сравнение с тези от 80-те години новите не са мъже. Всичко това са глупости! Единственото, което при скорост от 340 км/ч ни разделя от стената са нашите спирачки и няколко метра асфалт. Рискът във Формула 1 не може да бъде премахнат, но е правилно, че правим каквото можем, за да подобрим безопасността на пистите и болидите“, допълни Квят.