Председателят на организационни комитет на бъдещото Гран При на Холандия Лий ван Дам заяви че пистата „Асен“ може да домакинства Формула 1 още през 2019-а.

След като Ван Дам се срещна с Чарли Уайтинг по време на Гран При на Германия преди две седмици, се появиха слухове, че състезанието може да се завърне в календара на Формула 1 през 2020-а или 2021 година.

Пистата беше посетена от представители на Международната автомобилна федерация (ФИА) и те са останали много доволни.

„Единствено от ФИА бяха притеснени за размера на боксовете, но аз ги уверих, че няма да има никакви проблеми там“, каза Ван Дам.

Холандецът сподели, че ако собствениците на търговските права на Формула 1 от Либърти Медия поискат, пистата ще бъде готова да приветства шампионата още догодина.

„Ако от нас поискат да организираме надпревара през 2019 година, това е възможно“, добави Ван Дам.

„Вече разполагаме с 60 000 седящи места и паркинг с 28 000 места. Намираме се на 20 минути от границата с Германия и в близост има голямо летище“, завърши той.

Има голяма вероятност от Либърти Медия да изискат Гран При на Холандия догодина, тъй като планът за Гран При на Маями бе отложен поне с една година и евентуалното отсъствие на надпреварата в Германия ще означава, че догодина ще има 19 състезания във Формула 1. От Либърти искат бройката да бъде поне 20 състезания и надпреварата в Холандия е най-лесният вариант за решение на този проблем.

Това би била добра новина за Макс Ферстапен и неговите фенове, които ще могат да се насладят на своя любимец и на домашното му трасе.

Ако Формула 1 стъпи на „Асен“, това ще е първото Гран При на Холандия на това трасе, което е по-известно с домакинството си на MotoGP. Всички предишни издания на Гран При на Холандия във Формула 1 са се провели на „Зандворт“, като последното бе през далечната 1985q когато Ники Лауда печели с Макларън, а втори и трети се нареждат Ален Прост (Макларън) и Аертон Сена (Лотус).