От следващата година в Испания ще има два старта от Формула 1, оповести днес Бърни Екълстън. Състезанието ще се проведе по улиците на града, а не на пистата край Валенсия, която е домакин на Мото GP, както и тестове от Формула 1.

Договорът на Екълстън с местната управа обаче е зависим от преизбирането на настоящия политически лидер в областта Франсиско Кампс на изборите по-късно този месец.

Стартът във Валенсия ще носи името Гран При на Европа и е насрочен за края на сезона във Формула 1. Трасето ще е изградено на шосе от между 4.1 и 4.3 километра, по подобие на това в Монако.

Включването на състезанието във Валенсия обаче е в разрез с обявеното преди време от Екълстън, че нито една европейска държава няма да има две Гран При надпревари.

Италианската писта Имола бе премахната от календара през този сезон, докато Нюрбургринг и Хокенхайм се редуват да приемат Гран При на Германия. До скоро именно Нюрбургринг бе домакин на Гран При на Европа.

Втората писта в Испания, която приема най-бързите мъже на планетата, е тази в Барселона – Каталуня. Договорът на Формула 1 с това трасе е до 2011 година.