Най-голямата тема в момента е решението на повече от половината във Великобритания, че трябва да се поеме път на раздяла с Европейския съюз. И без референдум Бърни Екълстоун отдавна отдалечава Формула 1 от корените й и връзката между двете теми е особено фина в момента.

Не искам да се концентрираме върху решението на британците, а върху това до колко Формула 1 търси все по-голяма изолация от Стария континент и до колко това е добре. И Европейският съюз, и старите трасета, се нуждаят от реформа, но това повод ли е за раздяла? Според мен не, защото ако има нещо, което са ни научили старите британци е, че джентълмените не се спират пред проблемите, а се стараят да ги разрешават.

Спортът се насочва към места, които може и да са ненужни, но от земята им блика петрол или газ (нищо, че БВП на глава от населението в Азербайджан е $5739 - 89-то място, а в България е 6832, което ни поставя 77-ми). Керванът нямаше нужда да пътува до бившата съветска република и да развива особена наглост като именува състезанието Гран При на Европа, но когато организаторите гарантират по $60м на година + 10% увеличение за всеки следващ сезон (360м за пет години - най-скъпата сделка за организация на състезание във Формула 1) заглавието на надпреварата е въпрос на избор. Както и за сметка на по-бедния и от българина средностатистически азербайджанец.

Домакините в Европа са припряни, те се пазарят за високите такси на Бърни, искат повече за себе си и понякога не искат да реновират инфраструктурата си. В историята на надпреварата на Бахрейн може и да няма 150,000 зрители по трибуните общо, но пък подобни въпроси не се поставят. Жалко е, когато човек се задоволява с пазари, в които властват диктатори, потъпкват се човешки права и наглостта е по-голяма от очарованието на “Нюрбургринг” и “Имола” взети заедно.

Връзката на тази тема с Brexit е в преценката на решенията. Те са безкрайно комплексни и в далечната перспектива е трудно да се предвиди какво ще ни предоставят, но в краткосрочната отговорът е ясен и трябва да бъде изказван високо:

Рязко се забрави, че Европейският съюз е финансов/монетарен съюз на свободно движение на хора, продукти, услуги и капитал, а не политическо образувание или супердържава. Същото е като да се прегръщаш със Сочи вместо да си в обятията на Сан Марино и то във времена, в които Бърни Екълстоун твърди, че Стария континент е Трети свят, а спонсорите и отборите все така страстно търсят уголемяване на пазарите си все така изостаналата Европа.

Хубаво е, че от петролния свят се завръщаме в една консервативна и атакувана Европа по хълмовете на Горна Щирия в Австрия. Дано и Великобритания да помисли. Организаторите на европейските стартове от Формула 1 трябва да предприемат действия, както и бюрократичния апарат на ЕС да се подобри.

И все пак - за спорта не е хубаво да се отдалечава от корените си, а Великобритания да се разделя с Европа преди да потърси в Google какво представлява онова, срещу което гласува.