Люис Хамилтън загуби първите четири старта за сезона от съотборника си в Мерцедес Нико Розберг, но продължава да бъде сочен за фаворит за спечелването на титлата. За неговия колоритен образ спомагат силното му пилотиране и екстравагантен начин на живот. В период, в който толкова много се говори за неговия лайфстайл, Люис бе определен от TIME за една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Нетрадиционният му подход допринася за привличането на повече внимание към Формула 1. Интересното е, че в неговите facebook и twitter профили първите коментари винаги са биполярни - първият с най-много одобрение е да спре с този начин на живот и да се концентрира върху състезанията, а вторият е, че има пълната подкрепа на неговите почитатели. И това като че ли прекрасно отразява и масовото отношение към шампиона. Хладнокръвно погледнато неговият лайфстайл не пречи на карането му. Да, Нико спечели първите четири състезания, но Люис бе застигнат от лош късмет, така че скоро ще бъде моментът, в който да се завърне, борейки се за нещо повече.

Особеният начин на живот му носи популярност в Щатите, а това е повече от отлична новина за спорта. Люис бе споменат в третото най-гледаемо сутрешно шоу в Америка, което генерира аудитория от около 4 милиона зрители. Много любопитен бе анализът на постиженията му до този момент, като се обърна специално внимание на това, че “Формула 1 може и да не е популярен спорт в САЩ, но това не е така в останалата част от света и ако някога формулата се наложи отвъд Океана, то това ще е заради личности като Люис”. Само да добавим - премиерът на Великобритания Дейвид Камерън не бе в списъка на TIME, макар че Франсоа Оланд и Ангела Меркел са и то на по-горни позиции от Люис.

Чисто като управление на болида и работа с екипа си Хамилтън демонстрира много голямо израстване през последните сезони. Преди няколко години се забелязваше спад в резултатите му, когато е притиснат от съотборника си. В момента положението е същото, но дори езика на тялото показва една по-различна философия. Всичко това дойде от факта, че Хамилтън бе много млад и много неопитен, когато се присъедини към спорта (впрочем това е нещо, с което трябва да се борят пилоти като Верстапен, Сайнц, преди това бяха Алгерсуари, Буеми и т.н.). В онзи период за Люис всичко се приемаше емоционално и това рефлектираше мигновено, докато сега подходът му показва зрялост и това му донесе резултати.

Впрочем, цялата драма с неговия лайфстайл е свързана с това, че преди време Люис нямаше успехите, беше безкрайно вглъбен в това да преуспее, а и до него беше баща му, който винаги се озърташе. След това обаче постигна три титли, изравни рекорда на идола си Аертон Сена и всичко пое в съвсем различна посока. Фокусът му сега е да изгражда бъдещето и образа си. Самият той признава, че до сега неговите приятели са му казвали, че не знае кой е, че не е открил себе си. През последните 2 години обаче това се променя и той казва, че няма обяснение защо се обърнаха събитията по този начин. А обяснение може да се търси в шантавия, но безкрайно наситен откъм събития човек в началото на 30-те, когато не спира да търси начини, по които да съгради нещо по-хубаво в живота си.

“Аз съм на 31 години, 3 пъти световен шампион, обичам семейството и приятелите си, и това е моят живот….” - Люис Хамилтън. Достатъчно.

В по-традиционните територии ще се завърнем следващият път с евентуалните наследници на трона на славата от тима на Торо Росо. Пардон, Ред Бул.


Не пропускайте поредния старт от Формула 1 още този уикенд по Diema sport 2 и Gong Play. Всичко най-интересно по време на тренировките и квалификациите също ще можете да проследите на живо заедно с нас.