Вдъхновяващият Били Монгър се изправи срещу своя най-голям кошмар и победи. 19-годишният състезател се завърна за първи път на трасето „Донингтън Парк”, където ужасяваща катастрофа наложи частична ампутация на двата му крака, и го стори по изключителен начин – завоювайки трето място в състезание от британското първенство във Формула 3.

Успехът идва почти 18 месеца след фрапиращия инцидент, който разтърси света на моторните спортове. През април 2017-а колата на младока се завъртя опасно по време на старт от Формула 4, а това беше началото на събитието, което завинаги промени живота му.

Въпреки непреодолимите за мнозина травми, младият Монгър никога не се отказа от мечтата си отново да седне зад волан в състезателни условия. През 2018-а той се завърне към състезанията в отбора на Карлин посредством специално адаптирана кола, в която газта се подава чрез бутон върху кормилото.

В съботното първо състезание Монгър завоюва първата си полпозиция, а после завърши четвърти. Във втория старт той се смъкна чак до 15-а позиция, но в третия той отново беше начело на колоната. Грешка в шикана „Фогърти” беше това, което му струва преднината, а неговият съотборник в Карлин Николай Кяергоор спечели.

„Беше страхотно да стъпя на подиума”, коментира Монгър. „През този уикенд не мислех за нищо друго освен да карам колкото се може по-бързо. Мисля, че доказах какво умея с две полпозиции и скоростта си по време на тестовете, а и през уикенда.”

„По-рано през сезона моята психика беше леко разклатена, тъй като нямах представя какво целя, така че да постигна подиум е невероятно постижение.”