Сайтът MSN публикува класация на най-доходоносните автомобилни компании за 2019 г., изчислена на базата на маржа на печалбата преди облагане с данъци.

Определянето на печалбата на автомобилните производители може да се извърши по различни начини, но икономическите анализатори често предпочитат да използват маржа на печалбата преди данъчно облагане (печалбата на компанията преди облагане с данък като процент от общите приходи).  Смята се, че това позволява по-добро сравнение за доходността в автомобилната индустрия. 

Ето кои са 10-те най-доходоносни компании за 2019-та:

10 GM
Маржът на печалбата на GM преди данъци е 5.81% към средата на 2019 г., според MarketWatch. Компанията отчете ръст на печалбата от 1,6% спрямо второто тримесечие на 2019 г., обусловен от продажбите на SUV и пикапи. GM направи известно преструктуриране, за да се справи с по-ниското търсене на автомобили и може да има още съкращения на работна ръка.

9 Daimler AG
Производителят на автомобилите Mercedes-Benz, отбеляза спад в маржа на печалбата си преди данък до 5.94% през последната година и издаде три последователни предупреждения за намаляване на печалбата си. Daimler се разследва от американското министерство на правосъдието във връзка с вредните емисии. Германските власти разпоредиха производителя да изтегли 60 000 свои SUV, които се твърди, че не отговарят на стандартите за контрол на емисиите. 

8 Honda
Според MarketWatch, Honda има марж на печалбата преди данък от 6.16%. Скорошна статия на CTV News съобщава, че Honda отчита спад на печалбата с 29% през първото тримесечие на 2019 г. и е понижила прогнозата си за печалба за следващите 12 месеца.

7 Toyota 
Японският автомобилен производител продължава да бъде печеливш, отчасти поради силните продажби на азиатските пазари, включително Китай и Тайланд, където маржовете са високи. Компанията изненада пазарни наблюдатели, като отбеляза 7.2%  скок на печалбата през първото тримесечие на 2019 г. Това помогна на компанията да постигне 7.56% марж на печалбата си преди данък. 

6 Suzuki
Suzuki продава в световен мащаб, а дъщерното им дружество Maruti Suzuki е най-големият производител на автомобили в Индия, притежаващ около 50% от пазара. Suzuki поддържа добър марж на печалбата преди данъци от 7.71%, но страда от спад на индийския автомобилен пазар поради новите регулации и намаляване на наличния кредит за купувачите. 

5 Bayerische Motoren Werke (BMW) 
Германският производител на луксозни автомобили Bayerische Motoren Werke (BMW) е номер пет в списъка на най-печелившите автомобилни производители в света с марж на печалба преди данък от 9.42%, според MarketWatch. Печалбите им обаче намаляха през второто тримесечие на 2019 г., повлияни от разходите за обновяването на техни фабрики и разработването на нови технологии. По-слабите продажби в Китай също се отразиха негативно на печалбите.

4 Subaru
Японският производител на автомобили поддържа високата си печалба, като показва марж на печалбата преди данък от 11.62%. Компанията отбеляза 48% увеличение на оперативната печалба за първото тримесечие на 2019 г., заради високите продажби в САЩ на моделите Ascent и Forester. 

3 BAIC 
Китайската компания има отличен марж на печалбата преди данъчно облагане от 13.94%, според AASTOCKS. 
BAIC е един от най-големите производители на електрически превозни средства в Китай. Наскоро компанията закупи дял от 5% в Daimler AG в опит да затвърди партньорството си с немската компания и да попречи на съперника си Geely да „подкопава съюза“ им, според Financial Times. 

2 Geely 
Базираната в Китай компания, която притежава Volvo, е изключително печеливша, с впечатляващ марж на печалбата преди данък от 14.03%, според MarketWatch. 
Въпреки това през юли компанията призна, че печалбите й за първото полугодие на 2019 г. са намалели с около 40% поради спад  на продажбите и в Китай. Geely работи с Volvo за подобряване на продуктовата си гама и инвестиране в модели от по-висок клас. 

1 Ferrari Motors 
Ferrari оглавява списъка на най-печелившите автомобилни производители в света. С маржа на печалбата си преди облагане с данъци с огромните 23.20%, тази луксозна марка процъфтява, тъй като се раздели с Fiat Chrysler и се възстанови като Ferrari N.V. (регистрирана в Холандия) 
Техен е и най-доходоносният модел за 2019-та - Porsche 911
 
През 2015 г. Ferrari планира да пусне 15 нови автомобила между 2019 и 2022 г., включително първия си SUV - Purosangue. 

Снимки:
Източник:
https://www.msn.com/en-my/cars/news/the-20-most-profitable-car-manufacturers/ss-AAI4Xwh#image=1

Снимки:
Getty Images
Pixabay
Снимка на Kredite от Pixabay 
Снимка на mohamed Hassan от Pixabay 
Снимка на ElisaRiva от Pixabay