Свикнали сме в ежедневието си постоянно да ставаме свидетели на неправилно шофиране или пък да получаваме съвети как трябва да се кара. Но какво всъщност значи да си добър шофьор?

В търсене на този отговор, Shell България инициира първото по рода си предизвикателство за шофиране „Стани господар на пътя“. Основната цел на предизвикателството, в което се включиха стотици потребители на мобилното приложение Shell, беше да стимулира внимателното и ефективно шофиране. Предизвикателството поднесе голяма изненада - победител в състезанието стана младо момиче на име Сандрина, което кара едва от година. 

Разговаряме със Сандрина непосредствено след пътуването ѝ до фабриката на Ferrari в Маранело, Италия, и тя със затаен дъх ни разказва за своето преживяване, за участието си в състезанието, и как е успяла да се пребори за първото място. Защото, както сама споделя, именно състезанието ѝ е помогнало да доразвие техниката си на шофиране до такава степен, че да се чувства спокойна и уверена на пистата Фиорано в Маранело, управлявайки една от най-мощните коли, и мечта на мнозина - Ferrari 812 Superfast.

Сандрина на пистата в Маранело

източник: Shell

За състезанието разбира от мобилното приложение Shell, веднага се включва и няколко часа по-късно е вече зад волана, трупайки километри. Приложението Shell, както и GPS-a на телефона ѝ следят броя изминати километри, като от значение са фактори като минималното използване на спирачките и плавния начин на вземане на завоите. Представянето  на всички участници след това се изчисляват чрез така наречените XP точки. След обработка на данните, в класацията се подреждат най-добрите шофьори спрямо параметрите „ефективност“ и „изминато разстояние“. 

Сандрина признава, че състезанието е било много оспорвано, като тя често е изпадала от първото място, но това не я е отказало, напротив, стимулирало я е още повече. „Първата позиция е много по-трудна да се опази“, коментира тя, „но както казват хората – няма невъзможни неща“. В рамките на предизвикателството, Сандрина изминава близо 10 000 км., като това ѝ дава възможност да обиколи много интересни места както в България, така и извън страната. Сред най-любимите ѝ дестинации са българските манастири. Голям плюс в спечелването на надпреварата има и ежедневно ѝ пътуване от дома, където живее със своите родители, до Студентски град, където вече втора година следва „Приложна Информатика“.

Сандрина на пистата в Маранело

източник: Shell

Подкрепа по време на състезанието ѝ оказва нейният баща, който има опит в автомобилната и състезателна сфера. С това Сандрина си обяснява и нейната страст към колите, която развива още в много ранна възраст: „Той ме е учил цял живот как да карам, как да вземам завоя плавно по-отрано, как да се придвижвам ефективно и без напрежение“. Баща ѝ я придружава в Италия, където двамата имат възможност заедно да разгледат фабриката на Ferrari, и да научат повече за производствения процес. Освен посещение на фабриката, наградата на Сандрина включва и възможността да разгледа музея на Ferrari, в който се съхраняват различните двигатели на марката, и където може да се проследи историята на производството до днес. А най-голямата награда, и нейна вече сбъдната мечта, е възможността да тества два от най-новите спортни автомобила Ferrari. Заедно с професионален инструктор, тя сяда зад волана на новото Ferrari 812 Superfast, което се отличава със страховитите си 800 коня, както и на „по-бавния“ нов модел Ferrari 488 GTВ, който е „само“ 670 к.с.
 
В Маранело се намира и централата на едноименния екип на Ferrari за Formula 1, затова и Сандрина шофира на същата онази 3-километрова писта с всевъзможни завои, на която се тестват и новите болиди. Пистата никак не я плаши. След няколко насоки от професионалисти, Сандрина съумява да се отпусне изцяло и да се отърве от притеснението, което само би ѝ попречило да се фокусира и максимално да се наслади на преживяването. Сандрина споделя, че за овладяването на тези качества ѝ е помогнало състезанието, чрез което е успяла да доразвие техниката си на шофиране: научила се е да бъде търпелива и спокойна зад волана, като подчертава, че тези качества са ключови за безопасността на пътя. И въпреки, че е привърженик на високите скорости, смята, че извън пистата трябва да се кара внимателно и съветва: „Спазвайте ограниченията и карайте внимателно, особено на магистралата“.

Сандрина на пистата в Маранело

източник: Shell

Сандрина на пистата в Маранело

източник: Shell

Въпреки младата си възраст, Сандрина се отнася изключително отговорно към шофирането и споделя, че според нея, за да си добър шофьор изобщо, основното качество, което трябва да развиеш, е предвидливост. Трябва да се досещаш какво ще направят другите участници в движението, преди да са го направили, за да можеш да реагираш по-отрано. Защото както тя сама ни съветва: „Гледайте по-обширно на нещата, за да може да отреагирате навреме.“

Сандрина и Мила Петрова, търговски директор на Shell  България

Сандрина на пистата в Маранело

източник: Shell