Американският пилот от Формула 2 Хуан Мануел Кореа е бил изваден от изкуствената кома като позитивна стъпка в неговото възстановяване след зловещия инцидент в Гран При на Белгия, който отне живота на Антоан Юбер. Въпреки всичко състоянието на 20-годишния състезател остава сериозно.

Кореа е под постоянно лекарско наблюдение от 31 август насам, когато неговият болид връхлетя с почти 274 км/ч колата на Юбер, която се бе завъртяла напреки на пистата след удар в предпазните стени. Няколко часа след инцидента 22-годишният французин почина вследствие на сериозните травми.

Кореа получи много сериозни фрактури в краката и веднага бе поставен в изкуствена кома, тъй като беше диагностициран с остър респираторен дефицит. Като следваща стъпка неговото семейство го премести в лондонска специализирана болница. „Днес Хуан Мануел Кореа беше изваден от машината за командно дишане, животоподдържащите системи и състоянието на изкуствена кома”, обявиха неговите близки с официално изявление.

„Докато това са страхотни новини и огромна стъпка във вярната посока, той все още се намира в надпревара с времето. Хуан Мануел е в съзнание, но не и все още буден. Докторите съобщиха, че този процес ще отнеме няколко дни, тъй като той е бил изкуствена кома повече от 2 седмици. Те също така заявиха, че той е много уязвим в медицинско отношение и остава в спешното отделение. Неговото състояние се е подобрило от критично в сериозно.”

„Медицинският приоритет за Хуан Мануел сега се прехвърля от белите дробове към контузиите в краката, които на повече от 2 седмици и не можеха да бъдат третирани заради нуждата от спешна интервенция вследствие ни инцидента. Докторите са в надпревара с времето да извършат нужната сериозна хирургическа интервенция, за да намалят риска от необратими травми по долните крайници, но не могат да продължат, докато дробовете не са в състояние да издържат продължителната процедура. Допълнителни детайли около състоянието на Хуан Мануел ще бъдат разкрити веднага щом има нова информация”, казаха от семейството.