„В момента пишем история”, заяви за Гол линия Владимир Арабаджиев – единственият български представител в Формула 3000. Този шампионат е последната крачка преди Формула 1, каза още българинът, който е на шесто място във временното класиране със 17 точки.

„За един български спортист е много трудно да пробие в такъв спорт като формулата. Конкуренцията е огромна. Има много добри състезатели с голям опит. ние нямаме възможност да правим толкова много тестове, но смятам, че за новобранец се представям наистина добре. Веднъж дори имах възможност да се кача на стълбичката и да завърша в топ три, но липсата на опит си каза думата и ми попречи”, обясни талантливият българин.

„Всичко започна на картинг-писта „Лаута” в Пловдив”, разказа пилотът. „Картингът е основата на формула-спорта. Всичко започна много случайно, много бързо се развиха нещата. Навлязохме в тази материя преди 4 години”, сподели още Арабаджиев.

Състезателят добави, че именно през Формула 3000 минава пътят на всеки един успял пилот. „Тук се трупа опит и получаваш шанс да градиш възможностите си. Конкуренцията обаче е много голяма. Всеки иска да се докаже. Така че нямам много приятели сред тях. С моя съотборник Лукас Филипи сме много близки. Този сезон той се състезава в GP2, освен това има договор с Ферари и от догодина ще бъде техният тест пилот във Формула 1. Много се радвам за него”, заяви пловдивчанинът.

Арабаджиев разкри, че неговият любим пилот е Фелипе Маса от отбора на „черните кончета”. „Всички от Формула 1 заслужават уважение. Аз симпатизирам на представителите на Ферари”, каза българският пилот в света на бързите.

Арабаджиев призна, че кара бързо, но внимателно. „Българите са доста недисциплинирани като шофьори заради неспазване на правилата на движения. Аз карам бързо, но сигурно! Имам доста инциденти по пистите, знам какво може да се случи при определена скорост и ми е по-лесно да преценявам”, каза още представителят ни във Формула 3000.