Селекционерът на японския национален отбор по футбол Хаджиме Мориясу коментира втория гол, който неговият тим отбеляза при успеха с 2:1 над Испания.

Победното попадение класира Япония за директните елиминации и изхвърли Германия от Световното. Голът предизвика доста дискусии дали при центрирането топката е напуснала игралното поле. Технологията показва, че къблото не е преминало аутлинията с пълния си обем.

 "Испания е един от най-добрите отбори в света и знаехме преди мача, че това ще бъде много трудно, и наистина беше така", каза Мориясу пред репортери след края на срещата. "Но момчетата не се предадоха, издържаха и обърнаха хода на мача. Всички бяха развълнувани, че отново успяхме да играем като един.

"Имаше много фенове, които дойдоха чак от Япония, както и такива, които останаха у дома. Подаряваме тази победа на народа на Япония и сме много щастливи от това, каза Мориясу с каменно изражение на лицето и едва доловима усмивка.

Мориясу беше подложен на критика за плахата си тактика, когато Япония беше победена от Коста Рика във втория мач в групата и това едва ли не заличи предимството от успеха на старта срещу Германия.

В срещата с Испания той заложи на още промени в хактиката, включително промени в защитата и изваждането на Рицу Доан, вкарал изравнителния гол, Мориясу призна заслугите със своите играчи.

"По време на тренировката потвърдихме няколко неща и играчите ми дадоха някои идеи", добави той.

"Решихме, че ще се защитаваме и ще се опитаме да контраатакуваме... това беше избор на всички ни колективно. Те искаха да го направим по този начин и аз се съобразих. Все пак те са хората на терена".

Следващият им съперник на осминафиналите е Хърватия, втори в група Е и вицешампион от предишния Мондиал в Русия през 2018.

"Щом системата казва, че е гол, значи е гол. В момента има фантастични технологии, така че ако топката бе излязла, те нямаше да зачетат попадението", завърши специалистът.