ФИФА започва разследване срещу футболната асоциация на Сърбия, след като нейният отбор окачи противоречиво знаме, изобразяващо Косово в съблекалнята си преди загубата на Световното първенство от Бразилия.

Знамето показва контур на Косово, изпълнен със сръбския флаг, с думите „няма капитулация“. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. В петък Футболната федерация на Косово (ФФК) подаде жалба до ФИФА, световната ръководна организация на футбола.

Gulliver/GettyImages
85 снимки

В изявление те заявиха: „Такива актове на шовинизъм нямат място в спортно събитие и още по-малко в съоръженията, където се провежда най-голямото събитие на световния футбол, следователно ФФК, като равноправен член на всички останали членове на ФИФА, изисква от тази институция да предприеме санкционни мерки срещу действия, които насаждат омраза между народите и са против човешките ценности. Неприемливо е този акт да премине с мълчание, затова настоятелно изискваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже футболната федерация на Сърбия за това агресивно действие и срещу ценностите, които футболът предава.“

Министърът на спорта на Косово Хайрула Чеку заяви, че очаква "конкретни действия" от ФИФА срещу "омразните, ксенофобски и геноцидни послания" на Сърбия. Разследването на ФИФА беше открито въз основа на член 11 от дисциплинарния кодекс, който е "обидно поведение и нарушаване на принципите на честната игра" и включва "използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер", както и член четири от правилата за Световното първенство през 2022 г., който се отнася до отговорностите на отбора на турнира.

Косово беше приет в УЕФА и ФИФА през 2016 г., но според правилата на УЕФА Сърбия и Косово не могат да играят помежду си в квалификациите за Световното първенство поради напрежението между двете страни. Сърбия беше победена с 0:2 от Бразилия и играе с Камерун в следващия си мач от група G в понеделник.