Япония постигна поредната изненада на този световен шампионат, след като шокира Испания, надделявайки с 2:1 в последен двубой за двата тима от група „E“ на Световното първенство в Катар. Алваро Мората даде бърз аванс на иберийците още в 12-а минута. Само в рамките на 5 минути в началото на второто полувреме обаче Рицу Доан и Ао Танака дадоха шокиращ обрат на "самураите", което се оказа достатъчно и за първото място в групата. Иберийците, от своя страна, останаха втори, а Германия беше големият губещ. 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК!

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ИГРАЧ НА МАЧА ТУК!

Мачът започна на добро темпо и се стигна до шанс пред вратата на Испания. Джуния Ито беше близо до попадението, след като японците откраднаха топката пред наказателното поле на Испания, но ударът му от малък ъгъл беше неточен. 

54 снимки

В 12-а минута Испания поведе. Това беше първата хубава атака на момчетата на Луис Енрике, която завърши с чудесно центриране от Сезар Аспиликуета, а Алваро Мората засече топката набързо за 1:0. 

Темпото на мача обаче намаля значително към края на частта, като единствено можеше да се отчете точен удар на Алваро Мората, който обаче завърши право в ръцете на Гонда. През останалото време иберийците владееха топката и изморяваха своя съперник.

Началото на второто полувреме обаче се оказа абсолютно шокиращо за испанците. В 48-а минута. след хубава преса пред наказателното поле на Испания, Рицу Доан отправи силен удар, с който Унай Симон не се справи особено добре, за 1:1. 

Само 5 минути обратът беше пълен. След нова бърза атака на "самураите" се стигна до остро центриране. Кауро Митома успя да запази топката в очертанията, а Ао Танака се оказа герой, за да вкара на празна врата. След намеса на ВАР попадението беше потвърдено. 

Ето и съставите на двата тима:

Япония: Гонда, Итакура, Йошида, Танигучи, Ито, Морита, Танака, Нагатомо, Камада, Маеда, Кубо;

Испания: Симон, Балде, Торес, Родри, Аспиликуета, Педри, Бускетс, Гави, Мората, Олмо, Уилямс;