Йозуа Кимих описа отпадането на Германия на Световното първенство по футбол като унизително и също така го нарече най-лошия момент в кариерата си. Той призна още, че се се страхува да не изпадне в психологическа дупка.
 
Германия завърши първенството с единствената си победа – 4:2 над Коста Рика, но тя не помогна особено на момчетата на Ханзи Флик, които завършиха 3-и в групата.
 
Бундестима, четирикратен световен шампион, във второ поредно издание на Мондиала отпада още в групата, след като преди това в 16 поредни участия не се беше случвало.
 
"Лично за мен това е най-лошият ден в моята кариера. Страхувам се, че ще изпадна в психологическа дупка.Такива провали ме карат да си мисля, че всичко е свързано с моята личност.
 
Определено това е най-трудният ден в кариерата ми на футболист. За втори път отпадаме така на Световно, а между двете първенства напуснахме и Европейското на доста ранен етап. Горчиво е, защото имаме много пропуснати възможности в последните четири години", заяви Йозуа Кимих пред журналистите след края на срещата с Коста Рика. 
 
Когато Кимих игра на своя първи голям турнир с националната фланелка на страната, Германия стигна полуфинал през 2016-а, но след това трите турнира се оказаха непреодолимо препятствие за тях.