Моза Бинт Насър Ал Миснед е една от трите съпруги на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, бивш емир на Катар. Днес тя е една от най-влиятелните модни икони за арабските жени.

Тъмноока и величествена. Тя е на 63 години.

Присъствието ѝ на стадионите по време на Световното първенство в Катар направи силно впечатление. В една от ложите тя беше в компанията на половинката на Кристиано Роналдо – Джорджина.

Но коя е Моза Бинт Насър Ал Миснед?

Моза е родена в Катар, но е израснала в Египет и Кувейт, където баща ѝ живее в изгнание като противник на режима. Завръща се в родината си през 1977 г., на 18 години, за да се омъжи за Хамад бин Халифа Ал Тани, член на кралското семейство на Катар, който свали собствения си баща с безкръвен преврат през 1995 година.

Моза Бинт Насър Ал Миснед e считана за икона в Катар, заради социалните ѝ дейности. Сочена е за една от най-елегантните жени в света.

Моза успява като втора жена на шейха да стане негова любимка, майка на наследника му и първа жена от Катар, изявяваща се като „първа дама“. В момента нейният син, Тамим бин Хамад Ал Тани, е този, който ръководи страната.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Като съпруга на емира, тя е представлявала Катар заедно с него, но дори и сама на много международни събития, включително държавни посещения и кралски сватби. Двамата се женят през 1977 година. Бракът е споразумение между родителите им. Двойката има седем деца на възраст от 31 до 44 години.

Не е тайна, че жените в Катар са подчинени на местните закони, което означава, че не могат да учат, пътуват в чужбина или да работят без разрешение от роднини мъже.

Това обаче не важи за Моза. Тя се радва на свободата си, особено по отношение на пътуванията и дрехите си. 

Майката на шейха на Катар си позволява копринени тюрбани, често съчетани с ретро слънчеви очила.

По време на държавно посещение във Великобритания през 2014 година Моза се появява с модерен костюм на Шанел, с кожени ботуши с токчета, което накара британския дизайнер Жулиен Макдоналд да заяви, това е пример за „блясък и изтънченост, самото въплъщение на кралска особа.“

Forbes я окачествява като жена, която не само се бори за правата на младите хора в страната си, но и за хората с увреждания и липсата на възможности за работа. В социалните мрежи също има много последователи.

The Guardian стига още по-далеч. Изданието я описва като „просветеното лице на един дълбоко консервативен режим“ и „истинският владетел на Катар“.

Според списание Vogue Моза Бинт Насър е модна икона, но без да преминава мярката за скромност на местните. Винаги изглежда безупречно в своите елегантни дрехи, които разчупват стереотипите.