Полицията в Нидерландия арестува няколко десетки марокански фенове заради участие в безредици след победата на техния отбор над Испания на осминафиналите на Световното първенство в Катар, съобщи телевизионният канал NTK.

Стотици мароканци излязоха по улиците на различни нидерландски градове миналата вечер със знамена и факли. Празненствата, които започнаха мирно в някои от тях, включително в Амстердам, Хага и Ротердам, обаче прераснаха в безредици. Фенове започнаха да хвърлят фойерверки по полицията и службите за спешна помощ, да ги замерят с велосипеди и да повреждат градската инфраструктура. На много места се наложи да бъдат извикани специалните сили, за да разпръснат привържениците.

БТА
6 снимки

В Ротердам, според NTK, са били задържани 35 души. На седем от тях е наредено да се явят в полицейските участъци в събота в 16:00 местно време и да останат там до късно вечерта. По това време отборът на Мароко ще играе срещу Португалия на четвъртфиналите на Мондиала в Катар. По време на безредиците един служител на реда е получил увреждане на слуха от силна експлозия на бомбичка.

В същото време служителите на реда отбелязват, че по-голямата част от празнуващите са се държали коректно, пише ТАСС.

В Амстердам и Хага са били арестувани 10 души. Съгласно съдебното решение двама от задържаните ще трябва да останат вкъщи преди, по време и след четвъртфиналите.