Участието на отбори от всички континенти във фазата на елиминациите показва развитието на футбола. И това се случва за първи път в историята на Световните първенства по футбол, обяви днес ФИФА.

Турнирът, чиято групова фаза приключи в петък, отбеляза рекорд за Азиатската футболна конфедерация (АФК) с три отбора от региона на осминафиналите: Япония, Република Корея и Австралия. Също така там са и два отбора  от Африка – Сенегал и Мароко, което се случва за втори път в историята на футбола. Първи такъв случай имаше на Мондиал 2014, когато групите прескочиха Алжир и Нигерия.

"Крайните подреждания в груповата фаза показаха, че повечето страни са придобили умения, за да се състезават на най-високо ниво", сподели Арсен Венгер, ръководител на комисията за футболно развитие на ФИФА. "Tова е резултат от по-добра подготовка и анализ на противниците, което е резултат и от равностойния достъп до технологиите за всеки. Всичко това е в съответствие с усилията на ФИФА на увеличи конкурентността в световен мащаб", добави бившият мениджър на Арсенал.

Световната федерация по футбол обяви, че отчита обща посещаемост от над 2,45 милиона зрители (96% заетост на стадионите) за първите 48 мача, вторият най-висок процент за присъствие на зрители след турнира през 1994-а година в САЩ.

Първенството в Катар също така отбеляза и най-посетения мач от финала на Мондиал’94 насам. На срещата Аржентина – Мексико, играна на стадион "Лусаил", са присъствали 88 966 зрители, а за сравнение 94 194 зрители са гледали битката за титлата на "Роуз Боул" (Пасадена) между Бразилия и Италия.