Джон Хърдман поиска да остане треньор на националния отбор на Канада по футбол до 2026 година, когато е Световното първенство в Северна Америка.

"Единадесет години работа в тази страна, аз бях пионер за много дълъг период от време. Няма да намерите някой, който да е по-запален от мен за тази програма, тези играчи и този щаб", каза Хърдман в сряда.

"Няма да намерите някой по-запален, който да иска да отведе отбора до следващото ниво", добави той.

Guilliver/GettyImages
35 снимки

На това Световно първенство, което е първото за отбора след 1986-а, Канада загуби дебютния си мач, въпреки че надигра Белгия, а след това поведе на Хърватия още във втората минута, преди да загуби с 1:4 и да бъде елиминирана.

47-годишният британец Хърдман води женския отбор на Нова Зеландия в периода 2006-2011, както и женския национален тим на Канада (2011-2018), с който спечели бронзови медали на Олимпийски игри два пъти (2012 и 2016).

Той пое мъжкия тим на Канада през 2018-а и го изведе на първо място в кваликациите на Северна и Централна Америка и Карибите. Хърдман бе особено горд от начина, по който Канада игра срещу Белгия.

"Тиери Анри ми каза, че този отбор образно ги е изкарал извън терена", каза треньорът за бившия френски национал, който в момента е асистент на Роберто Мартинес в Белгия. "Приемам това, защото ако това е нашата основа, имаме страхотни 4 години пред нас и нямам търпение да се впусна в това предизвикателство", каза още британецът.

43 снимки

Хърдман смята, че част от мисията на отбора му е да популяризира футбола в Канада. Голът на Алфонсо Дейвис бе първият за отбора за 5 мача на световни финали, а сега отборът ще се бори и за първа победа срещу Мароко.

Канада ще бъде домакин на Световното първенство през 2026, заедно със САЩ и Мексико, като ще приема мачове в Торонто и Ванкувър.

"Децата в училищата трябва да повярват, че Канада е футболна страна. Защото те са гледали мача с Белгия, гледали за гола на Дейвис срещу Хърватия и те знаят, че сме футболна нация, бих казал. Ние сме тук и не може да го отречете, никой не може да го отрече", завърши Джон Хърдман.