Селекционерът на Хърватия Златко Далич желае техният сблъсък от ченвъртфиналите на Световното първенство срещу петкратния световен шампион Бразилия да бъде изигран като финал, а неговият отбор е готов да постигне първа победа над големия фаворит.

Далич сравни двубоя от петък с техния финал срещу Франция преди четири години, който загубиха с 2:4, и добави, че провалите в предишните четири мача срещу „селесао“ не означават нищо.

„Вярвам, че този мач ще бъде най-тежкият. Мога да го сравня с финала срещу Франция на предишното Световно първенство. Страхотен съперник и голямо предизвикателство за нас. Имахме досега 11 мача на тези две световни първенства и загубихме един. Иска ми се този мач да дойде малко по-късно, но животът е такъв.

бгнес
18 снимки

Хърватия е малка страна и се радва на успех на две световни първенства. Успяхме да стигнем до тази фаза, но сме амбицирани и не искаме да оставаме тук“, каза Златко Далич.

Бразилия е сред най-вълнуващите отбори за гледане в Катар, докато Хърватия, с 18 нови играчи в сравнение с отбора от 2018 г. насам, все още е малко недоказана, според Далич. Само шепа ветерани от последната им кампания са включени този път, водени от 37-годишния капитан Лука Модрич.

„Има 18 нови играчи, които не са били на Световното първенство през 2018 г. Имаме нужда от време, за да се развием и узреем. Успехът ни да бъдем сред осемте най-добри отбора е огромен. Те все още трябва да се докажат на Световното първенство и утре е добра възможност за тях да го направят. Ние искаме да направим повече и ако успеем да го направим, ще бъде грандиозно. Би било по-добре да стигне отново поне до финал“, добави Далич.

Хърватия загуби три пъти и завърши наравно веднъж срещу Бразилия и Модрич каза, че сега е моментът нещата да се променят.

„Изправяхме се срещу Бразилия няколко пъти и никога не спечелихме срещу тях. Надявам се, че можем да променим традицията. Най-великият мач на световно първенство сега е пред нас. Те са едни от най-големите фаворити, винаги са фаворити, но с това, което демонстрираха тук, те заслужават това право.

Трябва да изиграем най-добрия си мач и тогава имаме шанс. Не трябва да се задоволяваме с достигането на четвъртфиналите“, каза Лука Модрич.