Преминаването на Енцо Фернандес в Челси се превърна в най-голямата трансферна сага по време на изминалия януарски прозорец. Лондончани започнаха с офанзивата си за световния шампион още в началото на 2023 година и финализираха сделката едва в последните часове на вчерашния ден.

Новите собственици на лондончани ще платят за аржентинеца общо 107 милиона паунда. Макар че ще бъде бъде преведена на шест вноски, тази сума счупи цели пет трансферни рекорда. 

Енцо Фернандес подобри следните постижения: за най-скъпа покупка на Челси; за британски трансфер; за най-скъп входящ трансфер във Висшата лига и за най-голяма продажба на Бенфика.

Най-изненадващото постижение от цялата тази поредица обаче е, че Енцо Фернандес се превръща и в рекордна продажба на Ривър Плейт. Аржентинският клуб получава 25% от цялата сума, което представлява 26.75 милиона паунда.

Клубът от "Стамфорд Бридж" пък е ненадминат по обща сума, похарчена за трансфери. Челси прехвърли границата от 300 милиона паунда за нови покупки през зимата, а през последните два трансферни прозореца сумата за нови играчи надхвърля 550 милиона.