Един от емблематичните английски футболни клубове – любимият на милиони фенове по света Ливърпул, вече може да се похвали с биографична книга и на български език. 

Историята на "червените" от Мърсисайд е проследена от спортните журналисти и анализатори от Острова Джонатан Уилсън и Скот Мъри в десет ключови двубоя от официалното основаване на клуба през 1892 г. до легендарния финал на Шампионската лига срещу Милан на стадион „Ататюрк” в Истанбул през далечната 2005-та. 

Да, всички помним тази инфарктна майска вечер преди цели 13 години, когато отборът на Рафаел Бенитес изглеждаше обречен след 3 гола във вратата си на полувремето. Паоло Малдини успя да изненада Йежи Дудек още в първата минута, а Ернан Креспо бе точен за Милан в 39-тата и в 44-тата. Сякаш никой не вярваше, че Ливърпул ще стигнат до равенство, камо ли до обрат. Никой, освен верните им фенове. Но победата с 6:5 след дузпи затвори устата на всички, които се съмняваха и доказа, че Ливърпул наистина е велик клуб. 

В предговора на „Ливърпул. Историята на един велик футболен клуб в десет мача” Джонатан Уилсън пише: „Всеки мач е част от серия, било то добра или лоша, и винаги е повлиян от екипа или от наложената идеология. Обстоятелствата също играят своята роля, било от чисто спортна гледна точка или в по-широк план. Десетте мача, които обсъждаме тук, не са задължително най-добрите с участието на Ливърпул, не са и най-важните, ако ги разглеждаме като етап в различните турнири, но са подбрани, тъй като показват общи тенденции в историята на клуба или защото са се оказали преломни за развитието на Ливърпул – отбелязват края на една епоха и началото на друга.”

"Историята на Ливърпул в 10 мача"

източник: ciela.bg

Големият въпрос, който стои пред Ливърпул днес, е дали вече мърсисайдци са поели в друга посока или предстоящият финал срещу Реал Мадрид ще постави новото начало. Още с пристигането си на Анфийлд през 2015 г. Юрген Клоп внесе редица промени и успя да мотивира играчите, давайки на отбора и на феновете реални надежди в борбата за титлата в Англия. Четири сезона по-късно Ливърпул все още не е шампион у дома, но е все по-близо до заветното първо място. Това, разбира се, в немалка степен се дължи и на слабата форма на конкуренцията в лицето на лондонските Арсенал и Челси, които дори завършиха настоящия сезон зад червените. Отборът на Клоп се подсигури с четвъртото място в първенството, изпращащо го директно в плейофите на Шампионска лига, а Мохамед Салах заслужено бе отличен с приза за голмайстор на Висшата лига преди дни.

Въпреки това в Испания всичко е привидно спокойно преди финала на най-престижния европейски клубен турнир. В щаба на Белия балет са твърдо убедени, че ще спечелят двубоя с Ливърпул. Реал Мадрид безспорно са отборът с по-класни играчи както на терена, така и на скамейката, както и с повече (успешен) опит на финали в Шампионска лига. Но достатъчно ли е това и дали прекалената увереност няма да им изиграе лоша шега? Всеки, който следи отблизо британския футбол, знае колко непредвидими са повечето отбори на Острова. Висшата лига на Англия поднася изненади почти всяка седмица и далеч не е изключено отбори от дъното на таблицата да вземат точки от лидерите в първенството. От години подобни развои не просто не са сензация, а са практика в първенството – сурова страна, суров футбол.

Представянето на английските отбори у дома и в Европа обаче е доста различно, а купата на Шампионската лига не е от първостепенно значение на Острова. За Ливърпул обаче този турнир е специален. Макар днес да не срещаме имената на легенди като Стивън Джерард, Йон Арне Риисе и Хари Кюъл в състава на Ливърпул, Мо Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане красноречиво показаха защо редица отбори не само в Англия, но и в Европа им дължат уважението си. Ще го оправдаят ли и в Киев? Кой ще надделее в сблъска между третия в Испания и четвъртия в Англия? Ще успее ли Реал Мадрид да спечели финала на ШЛ за рекордния трети пореден път, или Ливърпул ще вдигне купата за първи път от 13 години насам? 

Отговорът ще стане ясен тази събота от 21:45 ч.

*снимката е публикувана в книгата „Ливърпул. Историята на един велик футболен клуб в десет мача”