Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон 2021-22, а той ще наподобява този при мъжете с груповата фаза, обявиха от УЕФА.

Създадена през 2001 като Женската купа на УЕФА, Шампионската лига при жените в момента използва групов формат само в квалификационните си кръгове с десет групи от по четири тима в предварителната фаза. Впоследствие има елиминации с по две срещи от фазата на 1/16-финалите, но разликата в силите между клубовете често предизвиква неравностойни сблъсъци.

В тазгодишното издание на надпреварата, шест от осем срещи от осминафиналите завършиха с един от отборите, надиграл другия с поне шест гола разлика от двата двубоя.

Изпълнителният комитет на УЕФА одобри формата на групова фаза с 16 отбора – четири тима, разпределени в четири групи. Новият формат ще създаде атрактивни двойки между силните отбори по-рано в състезанието.

Системата е подобна на тази, използвана при мъжете, след като Купата на европейските шампиони стана Шампионска лига в промяна на формата през 1992.

„Очакваме Женската шампионска лига да се подобри по всички параметри. Спортът се разраства. Има повече интерес от страна на пазара, на медиите. Сега е подходящото време за промяна – да направим това, което направихме преди години за мъжете, сега валидно за жените. Очакваме по-добра конкуренция“, заяви заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети. /БГНЕС