На фона на чутовните опити да се учредят Суперлига Европейската футболна асоциация утвърди предложените промени във формата на настоящата Шампионска лига. Нововъденията ще са валидни от сезон 2024/25 г. и ще останат в сила поне до края на сезон 2032/33 г.

Ето и част от ключовите промени:

- Броят на участниците се увеличават от 32 на 36

- Всички отбори ще бъдат в една група

- Всеки един тим ще играе по 10 мача, като интересното е, че съперниците му ще бъдат изтеглени чрез жребий на случаен принцип. Така всеки един участник в надпреварата ще спори срещу 10 противника, които обаче най-вероятно няма да са същите за даден друг отбор

ВСИЧКО ЗА СУПЕРЛИГАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

- Отпада и практиката за срещи на разменено гостуване в групата, като вместо това даден състав ще домакинства на пет от съперниците си, а на останалите пет ще гостува - също на случаен принцип

- Първите осем в крайното класиране на груповата фаза директно продължават към осминафиналите

- Следващите 16 в класирането ще играят плейофи за останалите 8 места за осминафиналите.

- Последните 12 в класирането отпадат

- Запазени места за “елитни” отбори, които не са успели да се класират по стандартен начин

- Финалистите ще са изиграли по 17 срещи, което е с 4 повече от сега

Дискусиите вървяха от месеци насам и се считаше, че промените ще удовлетворят недоволните и няма да се стигне до отцепването в посока Суперлигата. Днес решението беше взето с единодушно решение на Изпълнителния комитет на УЕФА.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.