Изключително второ полувреме на "Уембли" е на път да класира Тотнъм за четвъртфиналите на Шампионска лига! В първи мач от осминафиналите "шпорите" победиха с 3:0 Борусия Дортмунд и така след направената огромна крачка към топ 8 могат спокойно да очакват реванша в Германия, където да узаконят големия успех.

С оглед на първото полувреме на двубоя едва ли някой можеше да предполага такъв завършек на двубоя. В него Борусия бе по-активният отбор, който по-често застрашаваше вратата на съперника. Само че Тотнъм отново показа, че през второто полувреме е друг отбор. До този момент през сезона 8 от 9-те гола на "шпорите" в Шампионска лига падаха след почивката, а тази тенденция продължи и в елиминациите. Хьон Мин Сон даде началото на прекрасната вечер за домакините с попадение в 47-ата минута. Оттам насетне англичаните определено се чувстваха по-комфортно и бавно засилваха натиска си, за да се стигне до 83-ата минута и гола на Ян Вертонген за 2:0. Само 3 минути по-късно пък влезлият току-що в игра Фернандо Йоренте засече с глава от корнер за крайното 3:0, с което направи авансът на Тотнъм преди финала много сериозен.

Маурисио Почетино, който отново не можеше да разчита на големите си звезди Деле Али и Хари Кейн, направи четири смени в отбора си справо мача с Лестър в неделя. Орие замени Трипиър отдясно на отбраната, Фойт застана в центъра на отбраната вместо Роуз, чието състояние позволи само да е на пейката, Алдервейрелд бе предпочетен пред Скип, а Лукас влезе на мястото на Йоренте.

При Дортмунд въпросителните бяха доста с оглед на проблемите с контузени. Кристиан Пулишич изненадващо попадна в единайсеторката заедно със Загаду, Топрак и Хакими. Очаквано пък Марио Гьотце поведе атаката на Борусия в отсъствието на Пако Алкасер. Това като че ли бе и един от основните проблеми за германците, тъй като ролята на Гьотце като фалшива деветка често оставяше атаката без човек на върха ѝ, който да завършва качествените атаки.

Първото полувреме мина при леко превъзходство на гостите от Дортмунд, които определено бяха по-активният отбор на терена. "Жълто-черните" спечелиха средата на игрището и много по-често поглеждаха към вратата на съперника. Единственият проблем оставаше последният пас и изолацията на нападателя Гьотце. Това водеше до повече изстрели от разстояние. Кристиан Пулишич пропусна първия добър шанс за тима в 15-ата минута, а малко преди това Лукас с прекрасно изпълнение от въздух бе на сантиметри от успеха за "шпорите".

По-интересните минути бяха след 30-ата, когато атаките станаха доста по-остри. Най-добрата възможност дойде в самия край на полувремето, когато Дан-Аксел Загаду засече с глава центриране, а Лорис изби със сетни усилия пред голлинията.

На почивката явно по-правилните неща бяха казани в съблекалнята на Тотнъм, защото още в 47-ата минута "шпорите" успяха да открият резултата. Играчите на Борусия загубиха топката в своята половина, а тя стигна до Ян Вертонген, който центрира великолепно към наказателното поле. Хьон Мин Сон бе оставен сам след качествено движение без топка и качествено засече от въздух, за да простреля Бюрки от близка дистанция. За него това бе 11-и гол в последните 12 двубоя на тима.

Домакините продължиха да бъдат по-активни от съперника, а след 70-ата минута натискът им започна да се засилва. Така закономерно се стигна до 83-ата минута, в която отново великолепно центриране бе в основата на гола. То бе дело на Серж Орие, а този път Вертонген бе в края на комбинацията и от въздуха вкара за 2:0.

Само 3 минути по-късно пък авансът на Тотнъм стана съкрушителен за съперника. Ериксен центрира на близката греда, на която влезлият 120 секунди по-рано Йоренте засече с глава и прати топката в далечния ъгъл, оформяйки класически успех за "шпорите".

Ето и как се разви двубоят минута по минута:

90' Край на мача! Тотнъм е много близо до четвъртфиналите след 3:0 в първия двубой!

86' 3:0 за Тотнъм! Току-що влезлият в игра Йоренте реализира трети гол! Ериксен центрира от корнер, на близката греда Йоренте засече и класно отклони топката към далечния ъгъл!

84' Фернандо Йоренте влиза в игра на мястото на Лукас.

83' 2:0 за Тотнъм! Натискът на домакините в последните минути доведе до втори гол! Той е дело на Ян Вертонген! Белгиецът получи много качествено центриране, влетя в наказателното поле и от въздух успя да засече от близка дистанция за 2:0.

77' Шмелцер влиза на мястото на Загаду, който като че ли има някакъв проблем.

74' Ериксен стреля по земята, Загаду избива в корнер.

69' Дахуд стреля слабо в ръцете на Лорис.

65' Лукас Моура пусна топката прострелно към наказателното поле, Топрак обаче избива.

62' Пулишич влезе много опасно в наказателното поле на Тотнъм, в него обаче той прекали с дрибъла и в крайна сметка загуби топката.

​59' Вертонген с мощен пробив през средата на терена, изстрелът му обаче е неточен.

47' 1:0 за Тотнъм! Играчите на Борусия загубиха топката в своята половина. Топката стигна до Ян Вертонген, който центрира прекрасно, Хьон Мин Сон пък бе оставен сам след качественото си движение без топка и засече прекрасно от въздуха, за да простреля от близка дистанция Бюрки.

Интересно първо полувреме, в което Борусия бе по-активният отбор. Германците спечелиха средата на терена и много по-често поглеждаха към вратата на съперника като единственият проблем бе липсата на последния пас. За Тотнъм като утешение може да служи фактът, че 8 от 9-те гола на тима в турнира през този сезон са дошли след почивката.

45' Страхотен шанс за Дортмунд. Санчо центрира, Загаду надскача бранителите в бяло и стреля с глава, получи се и рикошет, а със сетни усилия Лорис избива пред голлинията.

37' Груба съдийска грешка - Джейдън Санчо бе фаулиран на границата на наказателното поле, но сигнал не последва.

36' Чудесни действия в наказателното поле за Хьон Мин Сон, който опита с остър успореден на голлинията пас да намери Лукас Моура. Бюрки внимава и с шпагат чисти.

35' Дилейни стреля извън наказателното поле, Лорис не действа убедително, но след това никой не успява да се възползва.

34' Фойт пусна остър пас по земя към наказателното поле, Ериксен засече, но изстрелът му е доста над вратата.

20' Първи удар в очертанията на една от двете врати, дело е на Аксел Витсел, който обаче не затрудни Лорис.

15' Пулишич се възползва от грешка, влезе майсторски, но от малък ъгъл стреля в краката на Лорис

7' Лукас с диагонален шут от въздуха на сантиметри от вратата.

Ето и съставите на двата отбора:

Тотнъм (3-4-1-2): Лорис - Алдервейрелд, Фойт, Санчес - Вертонген, Уинкс, Сисоко, Орие - Ериксен, Лукас, Сон

Борусия Дортмунд (4-2-3-1): Бюрки - Загаду, Диало, Топрак, Хакими - Дилейни, Витсел - Пулишич, Дахуд, Санчо - Гьотце

Gulliver/GettyImages
64 снимки

Почетино прави четири смени в отбора си справо мача с Лестър в неделя. Орие заменя Трипиър отдясно на отбраната, Фойт ще играе вместо Роуз, чието състояние позволява само да е на пейката, Алдервейрелд е предпочетен пред Скип, а Лукас влиза на мястото на Йоренте.

При Дортмунд въпросителните бяха повече с оглед на проблемите с контузени. Кристиан Пулишич изненадващо влиза в единайсеторката, Загаду, Топрак и Хакими са другите по-интересни имена. Очаквано Марио Гьотце води атаката в отсъствието на Пако Алкасер.