Ювентус постигна солидна победа в първия си мач в Шампионската лига, но без помощта на Кристиано Роналдо. Съдействието на португалеца за италианския шампион на траеше до 29-ата минута, след като бе изгонен с директен червен картон и остави своите да се борят повече от час с човек по-малко, но въпреки това неговите съотборници грабнаха трите точки във Валенсия, надвивайки домакина с 2:0. Двете попадения дойдоха след дузпи, а изпълнителят Миралем Пянич бе непоколебим при двата опита, макар стражът Нето да позна и двата пъти посоката на топката. 

Червеният картон на CR7 пък може да се квалифицира като дискусионен, след като влезе в единоборство със защитника Джейсън Мурийо. Бранителят на „лос че” се строполи на земята и започна да лежи, а Роналдо го призова да се изправи. При жестикулирането обаче Кристиано постави ръката си на главата на футболиста на Валенсия, а след съвещания съдийската бригада, начело с Феликс Брих, решиха да го изгонят.

Наставникът на Ювентус Масимилиано Алегри стартира с 4-3-3, като на върха на атаката действаха Кристиано Роналдо, Марио Манджукич и Федерико Бернардески. Войчех Шчесни застана на вратата, а Матюиди, Пянич и Кедира бяха халфовете за торинци.

Испанският наставник на „лос че” Марселиньо стартира с 4-4-2, като на върха на атаката за „прилепите” бяха Родриго и Миши Батшуай. На вратата за Валенсия на "Местая" беНето.

Валенсия започна настъпателно срещата, а в третата минута Гонсало Гедеш имаше възможност да открие, но не успя. Секунди по-късно пък Габриел Паулиста стреля с глава, но опитът на бившия футболист на Арсенал също не бе акуратен.

Първият голям пропуск бе за сметката на Юве. В 18-ата минута Алекс Сандро центрира отляво към Бернардески, който видя до него застаналия Кедира, но германският халф стреля от няколко метра, но над вратата на Нето.

Три по-късно отново вратарят на валенсианци Нето направи сензационно спасяване. Топката отиде във Федерико Бернардески, който стреля отблизо, но Нето изби. Последва пореден удар за торинци, но този път Габриел Паулиста застана на пътя на топката, за да предотврати гол за италианския шампион. В 23-ата минута пък Емре Джан замени Сами Кедира, който почувства болки в бедрото, а Алегри го замени.

В 29-ата минута Кристиано Роналдо бе изгонен с директен червен картон, след като влезе в спор с бранителя на Валенсия Мурийо и го е ударил без топка. Двамата влязоха в единоборство, след което защитникът на "прилепите" се строполи, а Роналдо го призова да се изправи да се изправи с жестове. При един от тях обаче чрез ръката си Кристиано закачи главата на Мурийо, който се възползва от ситуацията и претендира, че е ударен без топка. Това даде повод на Феликс Брих пък да изгони непоколебимо голямата звезда на световния футбол. След решението на главния съдия Кристиано се свлече на земята и сякаш се видяха сълзи в очите му, а звездата откровено изпитваше недоволство от изгонването му. Това е първи картон за Кристиано Роналдо в Шампионската лига след 157 срещи в надпреварата.

В 43-ата минута пък Жоао Кансело профука чудесен шанс за Ювентус, след като стреля отблизо, но топката се отби в напречната греда. Играта продължи, а Кансело си пое топката с глава, но там се появи капитанът на „лос че” Даниел Парехо, който искаше да вземе топката с крак, но вместо това той спря в лицето на бившия бранител на Валенсия и Брих даде дузпа за Юве. Зад топката застана Миралем Пянич, който стреля в левия ъгъл на Нето, и макар вратарят да позна посоката, то топката се озова във вратата му – 1:0 за Ювенутс.

Ювентус стартира ударно второто полувреме, а в 51-ата минута удвои своя аванс, отново след дузпа. Джейсън Мурийо пак бе главнодействащо лице и фаулира капитана на торинци Джорджо Киелини, а Брих посочи бялата точка на "прилепите" за втори път. Пянич отново се нагърби да изпълни и със същото изпълнение, както и първият път удвои - 2:0.

В 65-ата минута Солер стреля от средна дистанция, но Шчесни показа брилянтен рефлекс и отрази опита. В 72-ата минута халфът отново опита от средна дистанция, но ударът бе твърде анемичен и не представляваше проблем за полския страж на Юве.

В 81-ата минута нападателят Родриго се извиси и стреля с глава, но Шчесни изби в корнер. При последвалия корнер се получи огледална ситуация при втората дузпа за Ювентус, само че на отсрещната врата. Този път Киелини повали Мурийо при единоборство, но в този случай Феликс Брих не показа бялата точка. Три по-късно Черишев нахлу отляво и центрира силно по земя, но отбраната на Юве изчисти топката. Тя попадна в Кевин Гамейро, който стреля от въздуха през човек, но доста далеч от целта.

До края на срещата съдията Брих даде трета дузпа, но този път за Валенсия. В 96-ата минута бранителят на торинци Даниел Ругани извърши нарушение, което също е въпросително, но германският рефер показа бялата точка. Даниел Парехо опита да отбележи първия валенсиански гол в тазгодишното издание на ШЛ, но ударът му бе отразен от Шчесни, за да се запази чистия успех за италианския тим.

По този начин Ювентус стартира с логичен успех кампанията си в Шампионската лига, макар да остава огорчението, че дебютът на Кристиано Роналдо с фланелката на "бианконерите" в най-голямата клубна надпревара бе помрачен. Идния кръг Ювентус приема на "Ювентус Стейдиъм" Йънг Бойс, докато Валесния има визита в Англия на Манчестър Юнайтед.

Кристиано Роналдо

източник: БГНЕС

Валенсия (4-4-2):  Нето – Гайа, Габриел Паулиста, Мурийо, Рубен Весо – Солер, Даниел Парехо /к/, Вас, Гонсало Гедеш – Миши Батшуай, Родриго

Ювентус (4-3-3):  Войчех Шчесни – Жоао Кансело, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини /к/, Алекс Сандро – Блез Матюиди, Сами Кедира, Миралем Пянич – Кристиано Роналдо, Марио Манджукич, Федерио Бернардески.

Стадион: "Местая", (Валенсия, Испания)

Съдия: Феликс Брих (Германия)