Отборът на Ливърпул се наложи с 2:0 над РБ Лайпциг в първи мач от осминафиналната фаза на ШЛ. Вместо в Германия, двубоят се игра в Будапеща заради мерките, свързани с пандемията от коронавирус. "Червените бикове" имаха своите шансове в мача, но допуснаха две изключително елементарни грешки в защита, за което бяха наказани от класното нападение на Ливърпул в лицето на Мохамед Салах и Садио Мане. 

Getty Images
33 снимки


Пет минути след първия съдийски сигнал домакините получиха страхотна възможност за откриване на резултата. Дани Олмо достигна до добро центриране и насочи топката към вратата на Алисон, но за негово съжаление, кълбото срещна лявата греда.

Ливърпул отвърна със скоростна атака, завършила с удар на Мохамед Салах, който опита да прехвърли Гулачи, но стражът успя да избие. Секунди по-късно Фирмино също насочи кълбото към вратата на Лайпциг, но отново без успех. 

В 24-ата минута Мохамед Салах отне топката от противников футболист и подаде към Фирмино, който пък центрира за Садио Мане, но ударът с глава на сенегалеца преелтя над вратата на Лайпциг. След около половин час игра Анди Робъртсън нанесе страхотен удар от дистанция, който се размина на косъм от напречната греда на Гулачи. 

Играта бе подновена с нова възможност за състава на германците. Кристофър Нкунку получи прецизен пас в наказателното поле и опита прехвърлящ удар, но Алисон бе на точното място и опази вратата си. 

В 53-ата минута Забицер извърши кошмарна грешка, която струваше скъпо на тима му. Капитанът не успя да овладее пас и позволи на захождащия зад него Мохамед Салах да получи кълбото. Останал сам срещу вратаря, египтянинът спокойно прати топката в мрежата на "червените бикове", разписвайки се за четвърти път в тазгодишното издание на турнира. 


Точно пет минути по-късно Мюкиеле също реши да направи подарък на мърсисайдци и след нова катастрофална намеса Садио Мане търкулна топката в мрежата на Гулачи и направи резултата 2:0 за Ливърпул.  Двете попадения вдъхнаха увереност на Ливърпул, който заигра доста по-спокойно и до края на мача успяваше тотално да неутрализира и малкото шансове на своя обезсърчен противник. 

В самия край на срещата Хи-Чан Хуан излезе очи в очи с Алисон, но изпрати топката в аут и профука шанса да отбележи почетно попадение за своя тим, с което да върне надеждите за следващия мач. 

Така Ливърпул успя да свърши работата си в първата среща и гледа уверено към 1/4-финала, а за Лайпциг остава надеждата, че ще може да промени съдбата си в реванша на 10 март. 


РБ Лайпциг - Ливърпул  КР 0:2
0:1 Мохамед Салах 53'
0:2 Садио Мане 58'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

РБ Лайпциг: 
1. Петер Гулачи, 22. Норди Мюкиеле, 16. Лукас Клостерман, 5. Дайо Упамекано, 3. Анхелиньо, 7. Марсел Забицер (к), 8. Амаду Айдара, 44. Кевин Кампъл, 18. Кристофър Нкунку, 25. Дани Олмо, 14. Тайлър Адамс 

Треньор: Юлиан Нагелсман

Ливърпул: 1. Алисон, 66. Трент Александър-Арнолд, 19. Озан Кабак, 14. Джордан Хендерсън (к), 26. Анди Робъртсън, 5. Жоржиньо Вайналдум, 17. Къртис Джоунс, 6. Тиаго Алкантара, 10. Садио Мане, 11. Мохамед Салах, 9. Роберто Фирмино

Треньор: Юрген Клоп

Съдия: Славко Винчич (Словения)
Стадион: "Пушкаш Арена", Будапеща