Аякс победи с 2:1 Ювентус в срещата-реванш от 1/4-финалите в Шампионска лига и продължава напред в турнира и то насред Торино. След попадения на Ван де Беек и Де Лихт и на Роналдо за Юве, се стигна до крайния резултат. С общ резултат 3:2 холандския тим продължи напред и ще се изправи срещу победителя от английския мач Тотнъм - Манчестър Сити на полуфинал.

Травмата на Марио Манджукич постави наставника на Юве Масимилиано Алегри пред сложен избор, който той реши, поставяйки като нападател Кристиано Роналдо. В Аякс на мястото на Талиафико стартира Велтман.

Срещата започна с повече напрежение от необходимото, а в 4-ата минута Де Шилио потърси Дибала, но атаката пропадна. Мазрауи се контузи при един опит да изчисти кълбото при битка с Дибала и трябваше да напусне терена, а на негово място влезе Синкгравен в 11-ата минута на срещата.

Сандро пробва удар към Онана, Велтман се справи и блокира удара в 9-ата минута. Пауло Дибала стреля опасно в 22-ата минута, но Онана се оказа добре позициониран и улови кълбото. Минута по-рано Ван де Беек пропусна целта. Юве опита натиск, а Бернардески спечели корнер. 

След него, Кристиано Роналдо откри резултата в 28-ата минута на двубоя, а попадението беше разгледано и с ВАР. Шест минути по-късно Аякс се върна в мача с отличен гол, който беше реализиран от Ван де Беек.

Грешка на вратаря на Юве щеше да доведе до сериозна опасност пред вратата, но топката при опита да изчисти вратаря нацели ръката на Тадич, което спаси "старата госпожа" от попадение само 4 минути след попадението на Аякс. В добавеното време на първата част Роналдо от пряк свободен удар имаше възможност да изведе отново отбора си напред, но топката намери стената изградена от футболистите на Аякс. 

В първите минути на второто полувреме Аякс започна по-активно двубоя. В 52-ата минута при отлична атака холандския тим имаше възможност да поведе в резултата, но Шчесни спаси опасен удар на Зиех. Пет минути по-късно Нерес пропусна, а минута по-късно Ван де Беек стреля опасно, но Шчесни спаси ефектно.

Аякс постигна нещо велико

В следващите минути изключителни положения бяха изпуснати от Аякс. В 63-ата минута Нерес насочи топката към вратата на Юве, но Пянич съумя да изчисти кълбото и да спаси отбора си.

В 68-ата минута Де Лихт прониза вратата на Юве с глава и изведе Аякс напред в резултата. Пет минути по-късно Нерес излезе на голова позиция, но топката не намери целта. В 78-ата минута Роналдо стреля с глава, но не сполучи, а падайки поиска дузпа.

Де Лихт влезе в историята

В 80-ата минута Зиех вкара топката във вратата на Юве с елегантен удар, но попадението беше отменено поради засада. В 90-ата минута домакините имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Блинд, но съдията не уважи исканията на италианския тим. 

В крайна сметка Аякс заслужи успеха и продължава напред. Така тимът от Амстердам стана първият, който отстранява и Реал Мадрид, и Ювентус на чужд терен през един сезон. На осминафиналите Аякс загуби у дома от Реал с 1:2, но победи на "Бернабеу" с 4:1 и продължи с общ резултат 5:3. При Ювентус след равенството 1:1 у дома дойде и успеха с 2:1 тази вечер.

Алегри след поражението от Аякс

Звездата на домакините Кристиано Роналдо ще пропусне полуфиналната фаза на надпреварата за първи път от сезон 2009/2010, когато Реал загуби на осминафиналната фаза в турнира от Лион, а португалецът тогава беше играч на "белия балет".

Ювентус - Аякс 1:2
голмайстори:
1:0 Кристиано Роналдо (28), 1:1 Ван де Беек (34), 1:2 Де Лихт (68)

Съставите на двата тима:

Ювентус: Шчесни, Де Шилио (64-Кансело), Пянич, Роналдо, Дибала (46-Кийн), Алекс Сандро, Матюиди, Бонучи, Джан, Ругани, Бернардески (80-Бентанкур)

Аякс: Онана, Велтман, Де Лихт, Ван де Беек, Нерес, Тадич, Мазрауи (11-Синкгравен, 82-Магалан), Блинд, Шьоне, Де Йонг, Зиех (88-Хунтелаар)

съдия: Клеман Тюрпен (Франция)