Отборът на Барселона записа първа победа в груповата фаза на Шампионска лига. Тимът на Роналд Куман се наложи с минималното 1:0 над Динамо Киев у дома. Единствения гол за победителите реализира Жерар Пике през първото полувреме.

Така след двете поредни загуби с по 0:3 от Байерн Мюнхен и Бенфика, Барселона все пак записа успех, макар и труден. „Каталунците” нямаха победа в най-силния клубен турнир в Европа в цели пет мача.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Още във втората минута Барселона имаше невероятен шанс да открие резултата. След неумело изчистване на топката от страна на бранителите на Динамо Киев, топката попадна в Жорди Алба отляво, който центрира остро във вратарското поле. Депай намери позиция и стреля с глава от няколко метра, но не успя да нацели вратата.

Гостите от Украйна отговориха с опасна атака в 12-ата минута. Забарний бе изведен зад отбраната на Барселона, но се засуети и бе застигнат от Мингеса. Това принуди футболиста на Динамо да върне към Циганков на границата на наказателното поле, откъдето той стреля силно. След рикошет в тялото на бранител, Пике успя с глава да върне към Тер Стеген.

Следващият шанс в мача отново бе на сметката на домакините и дойде след центриране от статично положение. Барселона стигна до непряк свободен удар на няколко метра пред наказателното поле на гостите, откъдето Депай центрира много добре в пеналта, където Люк де Йонг успя да стреля с глава, но покрай вратата.

Само няколко минути по-късно Люк де Йонг бе много по-близо до гол. Нидерландецът получи на границата на наказателното поле и с десния крак стреля технично, но стражът на гостите с една ръка успя да избие.  

Футболистите на Роналд Куман продължиха да бъдат по-настоятелни и да гледат все по-сериозно към противниковата врата. В 36-ата минута, след поредната атака отляво, топката бе центрирана около точката на дузпата, където играч на домакините пропусна коженото кълбо, за да се озове то в непокрития на далечната греда Сержиньо Дест. Американецът стреля незабавно, но Бушчан изби в корнер.

След разиграването от ъгловия удар топката отново бе пратена на левия фланг, откъдето последва ново центриране, което този път бе посрещнато майсторски от Жерар Пике. Бранителят стреля от воле и остави безпомощен вратаря на гостите, за да даде заслужена преднина на своя тим.

Барселона започна силно и втората част на мача. На почивката в игра за домакините се появи Ансу Фати, който пропусна първата добра възможност за каталунците. Тя дойде след кошмарна грешка на вратаря на гостите, който бе притиснат от Фати и сгреши на метър от голлинията. В крайна сметка топката попадна в Дест почти на аутлинията, който върна към Фати. Младокът овладя с груб към вратата и се опита да прехвърли Бушчан с акробатичен, но стреля в аут.

Филипе Коутиньо също пробва късмета си след силен шут от воле след подаване от корнер, но ударът му профуча над напречната греда.

Футболистите на Мирча Луческу така и не успяха да застрашат сериозно вратата на Тер Стеген и логично си тръгват от „Камп Ноу” без спечелена точка.

FT БАРСЕЛОНА – ДИНАМО К 1:0

1:0 Пике 36'

Стадион: „Камп Ноу”, Барселона

Рефер: Клеман Тюрпен, Франция

Барселона: 1 Тер Стеген, 2 Дест, 3 Пике, 5 Бускетс, 18 Алба, 22 Мингеса, 17 Люк де Йонг, 30 Гави, 21 Френки де Йонг, 15 Ленгле, 9 Депай

Старши треньор: Роналд Куман

Динамо Киев: 1 Бушчан, 5 Сюдорчук, 10 Шапаренко, 14 Де Пена, 15 Циганков, 15 Миколенко, 25 Забарни, 29 Буялски, 34 Сирота, 89 Супряха, 94 Кеджора

Старши треньор: Мирча Луческу