Отборът на Ливърпул заиса трета поредна победа в груповата фаза на Шампионската лига, надделявайки над Атлетико Мадрид на „Уанда Метрополитано” в зрелищен сблъсък. Футболистите на Юрген Клоп се наложиха с 3:2 в испанската столица, а домакините играха почти едно полувреме с човек по-малко.

Точни за победителите бяха Мoхамед Салах, който откри резултата и вкара от дузпа през вторат част, както и Наби Кейта. Двете попадения за „дюшекчиите” реализира Антоан Гризман, който обаче бе изгонен с директен червен картон за брутален шут в главата на Роберто Фирмино. Така Салах се превърна в най-резултатния играч на Ливърпул в груповата фаза на Шампионската лига. Египтянинът вече има 31 гола за „червените” в най-комерсиалния клубен турнир. Двубоят във вторник също бе деветият пореден мач, в който Салах бележи, а това е друго историческо постижение за него. До този момент в многогодишната история на Ливърпул няма друг футболист, който да е правил нещо подобно.

В другия мач от групата Порто надви Милан с 1:0 и остави „росонерите” без спечелена точка от началото на борбата в груповата фаза.

Във временното класиране Ливърпул е абсолютен лидер с пълен актив от точки – 9, следван от Атлетико Мадрид с 4, а на трета позиция е Порто, който също има 4 пункта.

Gulliver/GettyImages
86 снимки

Мачът в испанската столица започна с леко териториално предимство за „червените” от „Анфийлд”, които владееха топката в по-големи периоди от времето, докато домакините предпочитаха да приемат играта дълбоко в своята половина.

Ливърпул се възползва от по-силното си начало и още в 8-ата минута излезе напред в резултата. Анди Робъртсън намери Мохамед Салах на дясното крило, където египтянинът овладя и дриблира покрай трима бранители на Атлетико, за да нагласи топката на левия си крак и да стреля от границата на наказателното поле. Изстрелът на Салах попадна на пътя на Джеймс Милнър, който отклони леко топката, но в крайна сметка попадението бе записано на сметката на египетския национал.

Футболистите на Юрген Клоп продължиха да пресират своя съперник и само пет минути по-късно Наби Кейта също порази целта. Трент-Александър Арнолд центрира отдясно в  наказателното поле, където Фелипе не успя да изчисти добре и прати топката на крака на Кейта, който с красив удар от въздуха направи резултата 2:0 в полза на гостите.

Едва в 20-ата минута домакините стигнаха до нещо по-опасно пред вратата на Алисон Бекер. Гризман центрира прекрасно в наказателното поле, опитвайки се да намери включилия се Караско, но в последния момент Александър-Арнолд успя акробатично да избие в корнер. Ъгловият удар бе изпълнен заучено, като Лемар получи почти на аутлинията и навлезе в пеналта, за да намери Коке пред наказателното поле. Испанецът отправи топката към вратата, а на няколко метра от нея, Гризман успя да играе с коженото кълбо и да го вкара в мрежата. Попадението бе прегледано с ВАР за евентуална засада, но такава нямаше.

В 29-ата минута Атлетико бе много близо до изравняването на резултата, но Алисон Бекер за пореден път показа класата си на вратата на „червените”. След перфектна контратака Антоан Гризман бе изведен абсолютно сам срещу бразилския страж. Французинът обаче не успя да преодолее стража на гостите, който скъси ъгъла и с гърди успя да парира изстреля на нападателя.

Това все пак се случи в 33-ата минута, когато Гризман отново бе в прегръдките на своите съотборници. Жоао Феликс свърши по-трудната работа, преодолявайки цели четирима играчи на мърсисайдци, за да подаде на френския си съотборник пред наказателното поле. Гризман пое с едно докосване, насочвайки топката между централните бранители на гостите, напредна в пеналта и с левия крак прати топката в далечния ъгъл на вратата за 2:2.

Следващият опасен шанс в мача бе отново на сметката на „дюшекчиите”. Жоао Феликс получи на левия фланг, но след като видя, че няма подкрепата на своите съотборници, сам реши да завърши атаката. Португалецът шутира по диагонала, но Алисон Бекер плонжира и спаси.

Две минути преди почивката Лемар също обстрелва вратата на Алосон, но бразилецът отново бе на мястото си и спаси.

Очаквано след изгонването на Антоан Гризман Ливърпул се опита отново да упражни натиск и да притисне своя противник. Върджил Ван Дайк с глава и Алекс Окслейд Чембърлейн обстрелваха вратата на Ян Облак, но вратарят на домакините не срещана особени трудности.

Второто полувреме започна с две добри възможности за двата тима. Първия шанс се разкри пред Садио Мане, който стреля с глава, но Ян Облак, макар и трудно, успя да избие. Още в следващата атака Караско излезе на отлична позиция, но бе разколебан от Алисон.

В 53-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като героят за Атлетико Антоан Гризман бе изгонен с директен червен картон. Французинът вдигна високо крак и изрита в главата Роберто Фирмино, а главният рефер от Германия не се поколеба да отстрани Гризман.

Четвърт час преди края на редовното време Ливърпул стигна до дузпа, след като Ермосо умишлено събори Диого Жота в наказателното поле. Въпреки сериозните протести на играчите на домакините, реферът от Германия бе категоричен, посочвайки бялата точка. С изпълнението на дузпата се нагърби Мохамед Салах, който бе повече от хладнокръвен и реализира дежурния си гол за „червените”.

Веднага след това Атлетико Мадрид също стигна до наказателен удар, който обаче бе отменен след преглед на ситуацията с ВАР. След центриране от фал в наказателното поле, Хименес падна в пеналтерията след съприкосновение с Диого Жота. ВАР-съдиите не успяха сами да се нагърбят с решението за дузпата и главният рефер Зиберт трябваше сам да прегледа положението. След като го стори, германецът отмени собственото си решение, след като прецени, че контактът между двамата футболисти не е бил достатъчно сериозен.


FT АТЛЕТИКО МАДРИД – ЛИВЪРПУЛ 2:3

0:1 Салах 8'

0:2 Кейта 13'

1:2 Гризман 20'

2:2 Гризман 33'

2:3 Салах 78'


Стадион: „Уанда Метрополитано”, Мадрид

Рефер: Даниел Зиберт, Германия


Атлетико М (3-5-2) :13 Облак - 4 Кондобия (2 Хименес), 18 Фелипе - 22 Ермосо 5 Де Паул, 6 Коке (к), 11 Лемар, , 21 Караско, , 23 Трипиър - 7 Жоао Феликс, 8 Гризман (чк)

Старши треньор: Диего Симеоне

Ливърпул (4-3-3): 1 Бекер - 66 Александър-Арнолд (жк), 4 Ван Дайк, 32 Матип, 26 Робъртсън - 7 Милнър (жк) (15 Чембърлейн), 8 Кейта (3 Фабиньо), 14 Хендерсън (к) - 11 Салах, 9 Фирмино, 10 Мане (20 Жота)

Старши треньор: Юрген Клоп