Отборът на Ливърпул е първият финалист в тазгодишното издание на Шампионска лига! Във вторник вечерта играчите на Юрген Клоп надиграха с 3:2 като гост и след обрат бойкия тим на Виляреал в мач-реванш от ½-финалите на турнира.

„Жълтата подводница“ тръгна невероятно в двубоя и изигра прекрасно първо полувреме, в което заличи пасива си от два гола след първата среща. Булайе Диа откри още в третата, а Франсис Коклен удвои в 41-ата минута.

През втората част обаче „червените“ отвърнаха по шампионски след попадения на Фабиньо в 62-ата, Луис Диас в 67-ата и на Садио Мане, който донесе пълния обрат в 74-ата минута, а с това прати Ливърпул на трети финал в ШЛ в последните пет години.   

Gulliver/GettyImages
97 снимки

Испанците изпращат историческа кампания в турнира, след като се превърнаха в сензация с отстравянията на грандовете Ювентус и Байерн Мюнхен на 1/8-ина и 1/4-финалите. В същото време Ливърпул продължава битката си за спечелването на безпрецеднтни четири трофея. Тимът вече спечели Купата на Лигата, на финал е за ФА Къп срещу Челси и изостава на точка от лидера във Висшата лига Манчестър Сити. Сега мърсисойдци достигнаха и десетия си финал в Шампионска лига. Повече от тях имат единствено Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Милан.

Вторият финалист в най-престижния европейски кубен турнир ще бъде определен след втория мач между Реал Мадрид и Манчестър Сити в сряда. Първата среща завърши с победа за "гражданите" с 4:3 в истинско зрелище на "Етихад". Финалът е в Париж на 28 май.


Наставникът на домакините Унай Емери заложи на вратаря Херонимо Руи, а пред него в защитата действаха Хуан Фойт, Раул Албиол, Паул Торес и Первис Еступинан. В средата на терена играха Даниел Парехо и Етиен Капу, докато по фланговете действаха Джовани Ло Селсо и Франсис Коклен. Атаката водеха Жерард Морено и Булайе Диа. Извън състава останаха Арнаут Данжума, Йереми Пино и бившият футболист на Ливърпул Алберто Морено.

Юрген Клоп пусна на вратата Алисон и пред него Трент Александър-Арнолд, Върджил ван Дайк, Ибрахима Конате и Андрю Робъртсън в защитата. Капитанът Джордан Хендерсън бе на пейката за сметка на Наби Кейта, а до него в средата на терена действаха Тиаго Алкантара и Фабиньо. Триото в атака бе съставено от Мохамед Салах, който се завърна сред титулярите, Садио Мане и Диого Жота, който бе предпочетен пред Луис Диас.


Домакините стартираха по възможно най-добрия начин - с бърз гол още в третата минута. След продължително разиграване Первис Еступинян центрира отляво към далечната греда, където Етиен Капу успя да изпревари Андрю Робъртсън и с едно докосване върна за Булайе Диа във вратарското поле, който пък засече в опразнената от Алисон врата за 1:0. 

Виляреал - Ливърпул / Шампионска лига, 1/2-финал, втори мач, 03.05.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Постепенно Ливърпул погледна в предни позиции след първоначалния шок, но без да се стига до опасности пред вратата на Херонимо Руи.

В 12-ата минута Дани Парехо стреля опасно пред натказателното поле, но покрай лявата греда на Алисон.

Пет минути по-късно Наби Кейта пробва удар от дистанция, който обаче прекалено слаб и излезе в аут.

Ливърпул започна да налага своя натиск и в 24-ата минута стигна до най-чистата си ситуация до момента. Мохамед Салах изведе на скорост Диого Жота, който беше блокиран в последния момент от капитана на "жълтата подводница" Раул Албиол. Последва сблъсък между него и вратаря Руи, което помогна на Салах да отнеме топката, след което стреля в аут, но главният съдия отсъди нарушение на египтянина в атака.

В 37-ата минута играчите на Виляреал имаха сериозни претенции за дузпа в тяхна полза, които обаче не бяха уважени от съдията Дани Макелие. Кейта сбърка в своята половина и по този начин Жерард Морено изведе Джовани Ло Селсо сам срещу Алисон. Аржентинецът обаче чукна топката право във вратаря и след това се сблъска с него и падна в пеналтерията, но дузпа не беше отсъдена.

Страхотната игра на "жълтата подводница" беше подпечатана с втори гол в 41-ата минута, с което общият резултат от двата мача беше изравнен. Отново Капу центрира отдясно покрай Робъртсън в наказателното поле, а там Франсис Коклен се позиционира пред Трент Александър-Арнолд и скочи добре, след което насочи топката с глава във вратата за 2:0.

Виляреал - Ливърпул / Шампионска лига, 1/2-финал, втори мач, 03.05.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Ливърпул имаше шанс да намали изоставането си преди почивката след недоразумение в защитата на испанците, но ударът на Жота беше блокиран.

За началото на второто полувреме Юрген Клоп направи рокада, като пусна в игра Луис Диас на мястото на Диого Жота. 

Три минути след началото на втората част Александър-Арнолд центрира от свободен удар към далечната греда, където Мане беше оставен непокрит, но не успя да отиграе добре топката и тя излезе в аут.

В 55-ата минута Виляреал можеше да си изпати жестоко, когато Александър-Арнолд стреля от сериозна дистанция, топката рикошира в Коклен и прехвърли излезлия напред вратара Херонимо Руи. Кълбото обаче не пожела да навести мрежата му и се отби от напречната греда.  

Две минути след това Луис Диас имаше хубав шанс да се разпише, след като беше оставен непокрит на далечната греда и след центриране към него опита акробатичен ножичен удар, който обаче беше крайно неточен.

Ливърпул играше по-добре през втората част и това даде резултат в 62-ата минута, когато успяха да намалят пасива си. Салах задържа добре топката пред наказателното поле отдясно и изведе в него Фабиньо. Бразилецът първоначално погледна да комбинира със свой съотборник, но вместо това стреля в близкия ъгъл на Руи, който не успя да се намеси добре и топката мина между краката му, за да попадне във вратата - 2:1. По този начин "червените" отново взеха аванс в общшия резултат от 3:2.

Четири минути по-късно Диас влезе в наказателното поле отляво и стреля към далечния ъгъл, но се получи рикошет и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение Ибрахима Конате стреля с глава, но покрай лявата греда на Руи.

Мърсисайдци нанесоха втори сериозен удар по амбициите на домакините в 67-ата минута, когато изравниха резултата. Александър-Арнолд центрира отлично отдясно в наказателното поле, където Луис Диас изскочи от задна позиция и с глава прати топката отново между краката на Руи за 2:2.  

Ливърпул не спря дотук и стигна до пълния обрат в 74-ата минута. Мане беше изведен от Кейта в собствената си половина, напредна и изпревари излезлия доста извън наказателното си поле Руи. Сенегалецът преодоля стража и защитник на домакините, влезе отляво в наказателното поле и на празна врата реализира за 2:3. Самият Мане пък стана африканецът с най-много попадения в ШЛ - 15.

В 81-ата мивута резервата Къртис Джоунс имаше възможност да покачи още резултата, но ударът му от границата на наказателното поле беше избит от вратаря Руи. 

Нещата за Виляреал станаха още по-лоши в 85-ата минута, когато Етиен Капу извърши груб фаул имнно срещу Джоунс и получи жълт картон, който беше втори за него и съответно трбваше да напусне терена преждевременно, оставяйки своя отбор с човек по-малко.

Минута преди края на редовното време Салах влезе отдясно в наказателното поле, задържа добре и стреля към далечния ъгъл, но в аут.

До края не се случи нищо по-интересно и Ливърпул е първият финалист в Шампионска лига тази година и ще чака да зарбере съпреника си от победителя в двойката измежду Реал Мадрид и Манчестър Сити.


FT | ВИЛЯРЕАЛ – ЛИВЪРПУЛ  2:3    /    2:5 общ резултат от двата мача

1:0 Булайе Диа 3'

2:0 Франсис Коклен 41'

2:1 Фабиньо 62'

2:2 Луис Диас 67'

2:3 Садио Мане 74'

Червен картон: Етиен Капу (Виляреал) 85'

Шампионска лига, ½-финал, втори мач (0:2 в първия двубой)

Стартови състави на двата отбора:

ВИЛЯРЕАЛ (4-4-2): 13. Херонимо Руи - 8. Хуан Фойт, 3. Раул Албиол (к), 4. Пау Торес, 12. Первис Еступинян - 17. Джовани Ло Селсо, 5. Дани Парехо, 6. Етиен Капу, 19. Франсис Коклен - 7. Жерард Морено, 1. Булайе Диа

Резерви: 35. Филип Йоргенсен (вр), 1. Серхио Асенхо (вр), 20. Рубен Пеня, 2. Марио Гаспар, 24. Алфонсо Педраса, 25. Серж Орие, 22. Аиса Манди, 14. Ману Тригерос, 23. Мой Гомес, 10. Висенте Ибора, 11. Самуел Чуквуезе, 9. Пако Алкасер  

Старши треньор: Унай Емери

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 5. Ибрахима Конате, 66. Трент Александър-Арнолд - 6. Тиаго Алкантара, 3. Фабиньо, 8. Наби Кейта - 20. Диого Жота, 10. Садио Мане, 11. Мохамед Салах

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 21. Константинос Цимикас, 32. Жоел Матип, 12. Джо Гомес, 14. Джордан Хендерсън, 67. Харви Елиът, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 17. Къртис Джоунс, 7. Джеймс Милнър, 23. Луис Диас, 27.Дивок Ориги, 18. Такуми Минамино 

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Дани Десмънд Макелие, Нидерландия

Стадион: „Естадио де ла Серамика“, Виляреал, Испания