Големите европейски клубове не искат повече промени във формата на Шампионската лига в следващите няколко години, се казва в становището на Европейската клубна асоциация по темата. 

През август миналата година Европейската футболна централа (УЕФА) обяви, че е съгласна да се дадат още четири места, директно в груповата фаза на Шампионската лига, за отбори от първите четири страни в ранглистата: Англия, Испания, Германия и Италия.

УЕФА се съгласи на този компромис под заплахата, че големите отбори в Европа ще излязат от общата структура в Европа и ще си създадат Супер-лига.

Но доста от по-малките Лиги в Европа не реагираха добре, като обявиха, че въпросът дори не е бил обсъждан с тях.

"Аз не виждам нужда от промени в Шампионската лига до 2024-а година поне. Затова нека тая тема да остане изчерпана и да не правим сапунени сериали постоянно", заяви Андреа Аниели, който наследи Карл-Хайнц Румениге на поста президент на ЕКА.

"Идеята в най-силния клубен турнир в Европа е във всяка една минута да има равностоен двубой, равностоен резултат. Искаме този турнир да бъде интересен през цялото време. Относно финансовото разпределение на резултатите. Да, има достатъчно приходи, които могат да бъдат преадресирани. Големите клубове ще си вземат парите, които произвеждат, а останалите отбори също трябва да бъдат доволни. Най-важното в момента е да намерим баланса и да няма недоволни", допълни той.

Аниели също така добави, че са разглеждали и календара на националните отбори, като имат и там идеи за промени. В момента има 10 дати на година за мачове на представителните селекции на страните, които са разпределени в пет периода по два мача във всеки. Сега от ЕКА предлагат два периода с пет мача за националните отбори във всеки от тях. Така ще има почти 4 седмици само за националния отбор, но няма да се пътува постоянно между континентите.

"Защо да няма прозорец за националните отбори? Трябва да го обсъдим с УЕФА, ФИФА и с големите лиги. Не забравяйте, че голяма част от предсезонните подготовки на отборите също преминават в пътувания в САЩ, Австралия и Азия", обясни Андреа Аниели./БТА