Ливърпул прекъсна негативната си поредица при гостуванията в груповата фаза на Шампионската лига и взе важна победа с 4:1 над Генк в група E. Европейският клубен шампион категорично надигра белгийския си противник, който обаче успя да извади на показ немалка част от слабостите на "червените" в отбрана.

За действащия шампион на Европа сред титулярите се завърна Мохамед Салах, който пропусна дербито срещу Манчестър Юнайтед през уикенда заради травма, и се отчете с гол и асистенция. По-впечатляващи обаче бяха изявите на Алекс Окслейд-Чембърлейн, отбелязал важните първи две попадения в срещата. Садио Мане пък стана автор на третото попадение, докато в заключителните минути резервата Стивън Одей отсрами домакините.

Още от самото си начало двубоят се оформи като сизифова задача пред домакините, чийто кураж в минутите след това заслужава само адмирации. Не бяха минали и две минути игра, когато гостите откриха чрез първия от двата красиви гола на Окслейд-Чембърлейн. Фабиньо намери своя съотборник не много далеч пред дъгата, а поради липса на други опции англичанинът реши да шутира. Неговият шут мина между краката на съперников играч и по перфектен начин влетя в долния десен ъгъл – 0:1.

В следващите минути обаче Генк показа, че като нищо може да нарани европейския шампион. Последователно Самата и Онуачу се измъкнаха на скорост зад отбраната на „червените”, излизайки очи в очи срещу Алисон Бекер. И докато при първия завършващият изстрел изобщо не се получи, то Онуачу принуди стража на гостите да показва най-доброто от себе си.

Ливърпул имаше брилянтен шанс да удвои аванса си в 25-ата минута след рабона пас на Роберто Фирмино, който остави Садио Мане сам срещу вратаря. Сенегалецът обаче шутира в тялото на вратаря Гаетан Куке.

Буквално в следващата атака домакините стигнаха до гол във вратата на Алисон, след като Самата се разписа с глава. Оказа се обаче, че отправилият центрирането отляво Джуня Ито се е намирал в засада преди да получи топката по левия фланг.

Салах имаше две идеални възможности до края на полувремето да увеличи аванса на гостите – веднъж от пряк свободен удар, който мина встрани, и втори път оставен непокрит пред вратарското поле при корнер – но не успя да се възползва.

За сметка на това сравнително бързичко след началото на второто полувреме Ливърпул стигна до втория гол. В 57-ата Роберто Фирмино получи отляво в наказателното поле и се обърна, за да пусне пас по земя към дъгата. Там Окслейд-Чембърлейн беше готов и с невероятна фантазия изпрати топката с външен фалц над приближаващите защитници. Вратарят Куке се оказа хванат в крачка и само изгледа как кълбото срещна напречната греда, за да спре в мрежата – 0:2.

Двадесет минути по-късно Ливърпул окончателно уби интригата. Чудесната комбинация между атакуващото трио започна от Фирмино, който намери Салах пред наказателното поле, а египтянинът се завъртя и със следващото докосване чукна топката на пътя на Мане. Сенегалецът елегантно прехвърли Куке, за да стане резултатът 0:3.

В 87-ата минута Салах също прибави името си към голмайсторите. Този път беше ред на Мане да върне услугата с асистенция, макар че неговият колега свърши по-голяма част от работата. Със защитник на гърба си той намери начин да се обърне към вратата, а след това да финтира друг противников играч и така се озова сам срещу Куке. Коприненият му завършващ удар намери дясната греда и попадна в мрежата – 0:4.

Голът определено притъпи бдителността на Ливърпул, който допусна попадение тъкмо в ответната атака. Уронен се пребори за топката до наказателното поле на „червените”, комбинира с Дюмерси Ндонгала, който демонстрира повече от завидна техника, за да се промъкне към вратарското поле. Там той подаде към друга резерва Стивън Одей, който успя да стреля през краката на Алисон – 1:4.

Във временното класиране Ливърпул остана втори, тъй като Наполи спечели трудно гостуването си срещу Залцбург с 3:2. Така италианците водят парада със 7 точки от 3 мача, докато Ливърпул има 6 на сметката си. Залцбург е трети с 3, а Генк изглежда твърд аутсайдер предвид предстоящото гостуване на „Анфийлд” в началото на ноември.

-------

Най-интересното от двубоя минута по минута:

90+4' - КРАЙ НА МАЧА.

88' - ГОЛ ЗА ГЕНК - 1:4! Уронен заслужи похвали, че се пребори с Джеймс Милнър отдясно по атаката и моментално намери Дюмерси Ндонгала в наказателното поле. Резервата технично премина покрай Джо Гомес, а после се шмугна към вратарското поле, преди да даде ниско подаване за Одей. Той получи и се извъртя, за да стреля през краката на Алисон.

87' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:4! Мохамед Салах с брилянтна солова акция, след като получи топката от Мане при границата на вратарското поле. Със защитник на гърба си, египтянинът съумя да се обърне към вратата и да финтира друг противников играч, с което се озова сам срещу Куке. Последва лек шут по диагонала, а топката срещна десния стълб и спря в мрежата.

77' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:3! Брилянтна комбинация от триото в атака за "червените"! Фирмино се оказа отдясно до тъчлинията, за да получи с гръб към вратата и да се обърне, за да види Салах. Бразилецът намери своя съотборник пред границата на пеналта, а египтянинът се извъртя и с едно чукване остави Мане на скорост съвсем сам срещу вратаря. Сенегалецът технично копна над Куке и окончателно уби интригата.

58' - Генк отново с опит за моментален отговор! Домакините провокираха корнер отляво по атаката, а центрирането към близката греда беше добре премерено за Самата. Капитанът изпревари Ловрен и опита изстрел към обратния ъгъл, като топката профуча на сантиметри покрай сглобката.

57' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:2! Алекс Окслейд-Чембърлейн с гол от света на сънищата! Роберто Фирмино овладя подаване отляво в наказателното поле и се обърна назад, за да даде пас по земя към дъгата. Там Чембърлейн беше готов и стигна първи до топката, като виртуозно с външен фалц я изстреля без много сила над приближаващите защитници. Вратарят Куке се оказа хванат в крачка, а кълбото рикошира в напречната греда и чак тогава се оплете в мрежата. Наистина забележително изпълнение!

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Домакините подновиха играта от центъра.

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

2 минути продължение към първото полувреме.

44' - Удар на Фабиньо, който нанесе воле от дъгата пред наказателното поле. Без никакви проблеми за Куке.

32' - Невероятен пропуск на Салах! Деян Ловрен спечели високата топка след центрирането на Милнър от ъглов удар. Хърватинът от точката на дузпата с глава продължи към абсолютно непокрития пред вратарското поле Салах. Египтянинът по някакъв начин с глава успя да стреля в аут покрай левия стълб.

30' - Салах, от пряк свободен удар - много, много близо! Топката беше заложена на около 22-23 метра почти фронтално спрямо вратата. Звездата на мърсисайдци шутира с много фалц над стената, а топката облиза външната страна на мрежата покрай горния ляв ъгъл.

26' - Самата с глава запрати топката в мрежата зад Алисон Бекер, ала попадението моментално беше отменено заради засада. Първоначално изглеждаше така, че причината се крие в бурния начин, по който капитанът на домакините се хвърли върху гърба на Джеймс Милнър, който понесе и удар с лакът във врата. Впоследствие и ВАР провери отсъждането и потвърди отмяната с мотив засада, най-вероятно на отправилия центрирането отдясно Джуня Ито.

25' - Огромен пропуск на Садио Мане! Сенегалецът и Фирмино изплетоха знаменито двойно подаване, като бразилецът с невероятен рабона пас изведе съотборника си съвсем сам срещу вратата. Изстрелът на Мане не беше най-успешният и се оказа насочен право в тялото на Куке, който изби.

Домакините в никакъв случай не са се предали след негативното начало на мача. Ливърпул умело успя да притъпи темпото на двубоя и да отбива по-успешно атаките на Генк, които преобладаващо завършват с дълги пасове зад отбраната на европейския първенец.

8' - Втори значим шанс пред Генк, Алисон спаси! Експерименталният вид на отбраната определено дава негативно отражение. Дългият пас като че ли беше за Самата, но Деян Ловрен изобщо не проследи движението на Онуачу, който изпревари своя съотборник и излезе сам фронтално срещу вратата. Милнър опита отчаян шпагат, който беше далеч, а нападателят шутира в последния миг преди да падне на тревата заради набраната инерция. Алисон се намеси авторитетно и изби.

5' - Голям пропуск на Самата! Капитанът на домакините получи пас зад гърба на "червената" отбрана, а Анди Робъртсън успя да го настигне чак около точката на дузпата. Нападателят заложи на силата при диагоналния си шут и той прелетя твърде много встрани.

2' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ - 0:1! Алекс Окслейд-Чембърлейн матира домакините с далечен удар! Халфът на "червените" получи твърде много пространство пред дъгата и не се посвени да стреля по диагонал с десния крак. Топката мина през краката на защитник и попадна в долния ляв ъгъл. Никакъв шанс за вратаря Куке.

НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за гостите от Ливърпул.

Още веднъж - стартовите състави за тази вечер:

-------

ГЕНК - ЛИВЪРПУЛ 1:4

0:1 Алекс Окслейд-Чембърлейн 2'

0:2 Алекс Окслейд-Чембърлейн 57'

0:3 Садио Мане 77'

0:4 Мохамед Салах 87'

1:4 Стивън Одей 88'

Генк (4-4-1-1): Гаетан Куке – Йоаким Меле, Карлос Куеста, Джон Лукуми, Йере Уронен – Тео Бонгонда (66' - Дюмерси Ндонгала), Брайън Хейнен, Сандер Берге, Джуня Ито – Али Самата /к/ - Пол Онуачу (81' - Стивън Одей);

Треньор: Фелис Мацу

Ливърпул (4-3-3): Алисон Бекер – Джеймс Милнър /к/, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън (63' - Джо Гомес) – Алекс Окслейд-Чембърлейн (74' - Джорджинио Вайналдум), Фабиньо, Наби Кейта – Мохамед Салах, Роберто Фирмино (80' - Дивок Ориги), Садио Мане;

Треньор: Юрген Клоп

Стадион: „КРК Генк Арена” (Генк, Белгия)

Главен съдия: Славко Винчич (Словения)