Манчестър Сити постигна категорична победа с 4:0 като гост на Базел в първия осминафинален мач от Шампионската лига, който се игра на „Санкт Якоб-Парк“. Илкай Гюндоган вкара два гола при успеха на „гражданите“, а по едно попадение добавиха Бернардо Силва и Серхио Агуеро. По този начин английският клуб на практика обезсмисли реванша на „Етихад“ и гледа към четвъртфиналите на турнира.

Капитанът на Манчестър Сити Венсан Компани се завърна в игра, след като започна в титулярния състав на Хосеп Гуардиола. 

Манчестър Сити доминираше от самото начало на двубоя на „Санкт Якоб-Парк“. Още във 2-та минута Бернардо Силва центрира в наказателното поле на Базел, където Илкай Гюндонган стреля с глава, но Томаш Вацлик се намеси и спаси.

Най-добрата възможност за Базел бе в 5-та минута, когато Оберлен се измъкна от засадата и стреля, покрай излезлия да го пресрещне Едерсон, но ударът му бе много слаб.

Манчестър Сити поведе в резултата в 14-та минута, когато Кевин Де Брюин центрира от корнер в наказателното поле на Базел, където Илкай Гюндоган бе оставен непокрит на първа греда и с глава вкара топката във вратата на Вацлик. Това е 19-та асистенция за белгийския футболист във всички надпревари от началото на сезона. 

Манчестър Сити удвои своята преднина в 18-та минута. Кевин Де Брюин подаде към Рахийм Стърлинг, който центрира в наказателното поле на Базел, а Лакроа не успя да избие добре топката с глава и я продължи към Бернардо Силва. Португалският футболист с много техничен удар прехвърли Вацлик, който докосна топката, но не успя да спаси и тя влетя във вратата му.

Манчестър Сити поведе с 3:0 в 23-та минута. Серхио Агуеро с удар от около 21 метра вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на Вацлик. Серхио Агуеро вкара във всяко едно от четирите гостувания на Манчестър Сити в Шампионската лига през този сезон. Дуайт Йорк е единственият друг футболист, който е направил това за английски отбор в турнира през сезон 1998/99 за Манчестър Юнайтед. 

Рахийм Стърлинг направи много сериозен пропуск в 33-та минута, когато загуби равновесие в ключов момент и позволи на падналия на земята Вацлик с ръка да избие топката в корнер.

Пред Кевин Де Брюин се откри отлична възможност в 37-та минута. Белгиецът стреля от движение с левия крак, но топката премина над напречната греда и излезе в аут. 

Елиунуси отправи удар от разстояние, който бе спасен от Едерсон в 49-та минута.

Манчестър Сити отбеляза четвърти гол в 53-та минута, когато Илкай Гюндоган с удар от дъгата на наказателното поле на Базел вкара топката в горния ляв ъгъл на вратата на Вацлик.

Лерой Сане се завърна в игра за Манчестър Сити в 57-та минута, когато се появи на мястото на Рахийм Стърлинг. 

Оберлен стреля от фаул в 69-та минута, но Едерсон спаси.

Пред Илкай Гюндоган се откри нова много добра възможност в 74-та минута, но Вацлик спаси удара му. 

Националният селекционер на Германия Йоаким Льов бе на трибуните на "Санкт Якоб-Парк" и следеше изявите на Илкай Гюндоган, както и на завърналия се след лечение от контузия Лерой Сане. 

Базел: 1. Томаш Вацлик – 5. Михаел Ланг, 34. Таулант Джака, 3. Лео Лакроа, 17. Марек Сухи, 25. Блас Риверос – 24. Мохамед Елиунуси, 6. Фабиан Фрей, 20. Жофроа Серей Дие, 14. Валентин Щокер – 19. Димитри Оберлен

Манчестър Сити: 31. Едерсон – 2. Кайл Уолкър, 4. Венсан Компани, 30. Николас Отаменди, 18. Фабиан Делф – 17. Кевин Де Брюин, 25. Фернандиньо, 8. Илкай Гюндоган – 20. Бернардо Силва, 10. Серхио Агуеро, 7. Рахийм Стърлинг

Стадион: „Санкт Якоб-Парк“

Съдия: Йонас Ериксон