Рома се класира на четвъртфинал в Шампионската лига след драматичен двубой и победа над Шахтьор Донецк с 1:0. Възпитаниците на Еузебио Ди Франческо изстрадаха успеха на "Стадио Олимпико", но все пак успяха да се докопат до място напред в надпреварата след общ резултат 2:2 в двата мача и гол на чужд терен. "Вълците" не са достигали до 1/4-финалната фаза на турнира от десетилетие насам.

Иначе героят за домакините отново бе Един Джеко, който реализира единственото попадение в 53-ата минута на срещата. Гостите пък останаха с човек по-малко в последните десетина минути от срещата, след като Иван Ордец си изработи червен картон. Въпреки това отново играчите на Шахтьор упражниха огромен натиск върху съперника в последните минути на срещата, но "вълците" отърваха кожата.

Домакините влязоха интезивно в срещата и натиснаха съперника още в първите секунди. Удар на Джеко обаче не затрудни стража на гостите Андрий Пятов.

В 10-ата минута Флоренци замалко да си вкара авготол, след центриране на Бернард от пряк свободен удар. За късмет на Алисон топката не намери очертанията на вратата.

В 26-ата минута гостите организираха поредна контраатака, при която Исмаили напредна по десния фланг и центрира в наказателното поле, но защитник на "вълците" първи стигна до топката и изчисти.

Секунди по-късно Тайсън изпробва късмета си с удар от дистанция, който профуча над напречната греда.

В 33-ата минута Фасио сбърка и буквално подари топката на Ферейра, който напредна в наказателното поле. В крайна сметка Фасио се реваншира за грешката си, не предоставяйки възможност за стрелба на Ферейра.

Четири минути по-късно Диего Пероти пробва да забие куршум от около 25 метра във вратата на гостите, но ударът му бе доста неточен. 

Втората част започна в същото темпо, но в 53-ата минута "вълците” поведоха в резултата и върнаха интригата в срещата. Един Джеко бе изведен феноменално от Кевин Строотман и напредна към наказателното поле, след което не сбърка, чуквайки кълбото ниско в средата на мрежата.

В 62-ата минута отново Джеко бе много близо до второ попадение. Раджа Наинголан проби отляво и перфектно овладя подаване, след което върна към босненеца, който шутира, но встрани от десния стълб.

Отново Джеко проби в наказателното поле след страхотна контраатака на "вълците" в 67-ата минута и стреля, но топката премина над гредата.

В 73-ата минута Коларов изведе с брилянтен фалцов пас Жерсон зад защитата на гостите. Той нахлу в наказателното поле, но се засуети и ударът му бе трагичен.

В 79-ата минута Иван Ордец остави тима си с човек по-малко на терена, след като спря откъсващия се Един Джеко, а главният рефер не се поколеба да му покаже червен картон.

След това футболистите на двата тима влязоха в сериозни преракания, но до реални сблъсъци и размяна удари не се стигна. Причината бе, че дете, което подава топката я задържа на тъчлинията.

В последните минути на срещата Рома буквално оцеля, макар и Шахтьор да беше с човек по-малко на терена. Въпреки това играчите на Ди Франческо се класираха на 1/4-финалите в ШЛ за първи път от 2008 година. Рома ще научи съперника си в следващата фаза на турнира в петък, когато е жребият.

Вижте съставите на двата тима:

Рома: Алисон; Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов; Наинголан, Де Роси, Строотман; Юндер, Джеко, Пероти. 

Шахтьор: Пятов; Бутко, Ордец, Ракитский, Исмаили; Фред, Степаненко; Марлос, Тайсън, Бернард; Факундо Ферейра.