Базел превзе крепостта на Манчестър Сити - "Етихад", но победата с 2:1 в реванша от осминафиналите на Шампионската лига бе крайно недостатъчна за швейцарците. Гостите успяха да нанесат първа загуба на лидера във Висшата лига у дома като това се случи след 20 поредни успеха на Сити пред собствена публика. От 3 декември 2016 година пък "гражданите" не са допускали поражение на собствения си стадион, когато Челси се наложи над манчестърци си с 3:1 като гост. 

Иначе възпитаниците на Хосеп Гуардиола бяха доста икономични в представянето си, след като на практика си бяха осигурили мястото на четвъртфиналите в ШЛ след 4:0 в първия мач на "Санкт Якоб Парк".

"Гражданите" поведоха в резултата с гол на Габриел Жезус в 8-ата минута, но швейцарците достигнаха до пълен обрат след попадения на Мохамед Елиунуси в 17-ата и Михаел Ланг в 71-ата минута на срещата.

Домакините доминириха на терена през първите минути. "Гражданите" поведоха в резултата още в 8-ата минута. Бернардо Силва проби отдясно и пусна успоредно подаване към връхлитащия Габриел Жезус, който отблизо прониза мрежата на швейцарците за 1:0. Това е първо попадение за Жезус, откакто футболиста се завърна на терена след контузия.

В 16-ата минута Гюндоган добре се измъкна от засадата, но не успя да засече центрираната топка в наказателното поле.

При ответната атака Базел обаче успя да възстанови равенството, като Мохамед Елиунуси бе оставен сам в наказателното поле и с мощен удар прати топката в мрежата на Браво. 

В 31-ата минута Базел изпусна невероятна възможност да поведе в резултата. Елиунуси добре се измъкна от защитата на "гражданите", но се подхлъзна в наказателното поле и не успя да отправи удар.

В 39-ата минута Риверос проби отляво и стреля, въпреки че имаше няколко опции пред себе си за подаване. Той прати топката директно в ръцете на Браво. 

Двата тима не предложиха кой знае колко качествени положения през първите 15-ина минути от втората част.

Базел изненадващо поведе на "гражданите" в 71-ата минута. Елиунуси успя да излъже Яя Туре в дясно от наказателното поле и в крайна сметка да пусне пас към Михаел Ланг, който прецизно мушна топката  във вътрешната страна на дясната греда за 1:2.

В 80-ата минута манчестърци организираха добра контраатака, а Диаз отправи завършващия удар към вратата на гостите, но Вацик лови. Това бе и последното по-интересно положение в срещата.

В крайна сметка двубоят завърши с победа за Базел, който напуска Шампионската лига с гордо вдигната глава. 

Сити: 1 Клаудио Браво, 3 Данило, 5 Джоун Стоунс, 14 Аймерик Лапорт, 35 Олександър Зинченко, 8 Илкай Гюндоган, 42 Яя Туре, 47 Филип Фоудън, 20 Бернардо Силва, 33 Габриел Жезус, 19 Лерой Сане

Базел: 1 Томаш Вацик, 17 Марек Сухи, 6 Фабиан Фрай, 3 Лео Лакроа, 5 Михаел Ланг, 20 Сери Дийе, 7 Лука Зуфи, 25 Блас Риверос, 24 Мохамед Елиунуси, 19 Димитри Оберлин, 33 Кевин Буа