Снощният успех на Ивайло Петев като треньор на АЕЛ Лимасол измести фокуса на вниманието от ремито на Лудогорец срещу Партизан. АЕЛ победи „милионерите“ от Зенит, а Лудогорец не успя, а сега, срещу слабичките сърби.

Темата обаче тук е друга. Нека оставим на страна Лудогорец, защото шампионите имат право на поправителен, който трябва да вземат след седмица на „ЮНА“. До тогава каквото и да се каже може да увисне в пространството. Генералните изводи ги оставяме за след седем дни.

Ще обърнем малко внимание на АЕЛ, Ивайло Петев и вечно оправдаващите се треньори на българските тимове.

Знаете ли с какъв състав Петев победи Зенит? Едва ли! Повечето футболни фенове в България не се интересуват от АЕЛ, а и няма нужда. Тук се знае малко. Отборът от Лимасол завърши втори в Кипър след драматичен мач с АПОЕЛ. Преди няколко седмици загуби контрола от Лудогорец и до там. Със сигурност хората си мислят, че в Кипър се раздават несметни богатства във формата на заплати, клубовете са подредени, а треньори и играчи мислят само за футбол. Да, ама не точно! Истината е малко по-различна!

От АЕЛ Лимасол това лято си тръгнаха повече от 2/3 от футболистите, които завършиха сезона. Просто договорите им свършиха, а Ивайло Петев трябваше да гради нов отбор. Това май ни е познато от някъде, но оправдания нямаше! Българският треньор използва лятото, за да си намери точните футболисти, гледа, преговаря и избира. Прави селекция до последно. Един от титулярите вчера пристигна в отбора едва преди 3 дни и направи една тренировка. Става дума за Зезиньо, който е привлечен в АЕЛ от непретенциозния гръцки Верия, въпреки че е юноша на Спортинг. На друг футболист му откриха късогледство, трети е с дископатия, четвърти с наднормето тегло. Най-важното – за нито един от новите, над 10 футболисти, не е платена трансферна сума. Всички са свободни агенти.

Нека хвърлим и един поглед към състава от снощи. В титулярната единадесеторка имаше едва 3-ма (трима!) футболисти от миналата година. От някъде ни е познато, но оправдания нямаше!

Ако трябва да сме докрай коректни трябва да отбележим, че заплатите в АЕЛ са малко по-високи от максималните суми предлаган от ЦСКА и Левски, но в никакъв случай разликата не е драстична.

Да! АЕЛ може и да отпадне, защото разликата в класите е от земята до небето. АЕЛ обаче притесни Зенит, а в последните години Зимбру, Мура и Иртиш даже не се изпотиха. При ограничени финанси е нужна повече работа и по-малко мрънкате... както и добър треньор. Май на някои отбори точно това липсва. Всичко друго са голи приказки и оправдания.