11 06 11 07 20 10. Това не са числата от последния тираж на спортния тотализатор. Със сигурност тези числа няма да се повторят два пъти. Това са датите, с които тази година ще свързваме Африканското лято. Лятото, което за първи път в историята ще изпрати на „черния” континент целия световен футбол. Мондиал 2010 стартира на 11 юни и ще завърши на 11 юли, а домакин ще е Южноафриканската република. Със сигурност в следващите 6-7 месеца на настоящата година, а и може би след това, Африка ще се споменава много често. Може би повечето европейци и американци ще говорят и мислят за Африка толкова често в следващите няколко месеца, колкото са го правили общо в целия си съзнателен живот. Няма как да бъде и друго яче, тъй като това е футболното събитие на годината.

Преди Мондиала има много въпросителни. Този път обаче те не са свързани само с чисто футболната страна на нещата. Двете основни и най-разпространени думички са престъпност и СПИН. До колко ЮАР ще е сигурно място за запалянковците, чуждите делегации и отбори? На този въпрос трудно може да бъде даден отговор. Ето обаче няколко факта: „Според статистиката на ден в ЮАР стават около 50 убийства”, „Държавата има високо ниво на престъпност и трябва да се внимава изключително много в тъмните периоди от денонощието”, „Често чужденци биват преследвани с автомобили от летищата до адресите на пребиваване и след това ограбвани”, „Голяма част от катастрофите са с фатален край”. Освен всичко друго експертите оценяват ЮАР като по-опасно място от Ирак и Афганистан. Въпреки това обаче домакините са изхарчили близо 106 млн. паунда за затягане на сигурността. Това включва обучението на над 41 000 полицаи, екипировката, включително хеликоптери, водни катери, брони за полицаите и 100 подвижни центъра.

Това обаче не е всичко. Според последните статистики 19% от пълнолетното население е носител на ХИВ вируса. Това в комбинация от просперитета на най-древната професия точно на футболните форуми и евентуалния процент заразени проститутки поставя най-малко 3 удивителни на проблема.

Да забравим обаче притесненията и предразсъдъците. Все пак трябва да се знае, че ЮАР може да ви предложи невероятни пейзажи, космополитни градове и разкошна флора и фауна. Разнообразието на расите и културите също би било изгодно предложение за любителите на екзотичните пътувания и футбола.

Все пак и малко данни за предстоящите финали. Мачовете ще се играят на 10 стадиона в 9 града. Близо 95-хиладният Сокър Сити в Йоханесбург пък ще открие и закрие Мондиал 2010.

Официалният талисман на първенството е леопардът Закуми, който носи бяла фланелка и зелени гащета. Името му идва от ЗА (старата абриавиатура на Южна Африка) и КУМИ, което на няколко африкански езика означава числото 10. В африканската традиция леопардът символизира властта, а в леопардови кожи имат право да се обличат само вождовете.

За съжаление предстоящото Африканско лято 2010 няма да има нищо общо с Амекиранското лято 1994. Причината е само една – България няма да участва на световните финали. Отново ще бъдем само и единствено странични наблюдатели на най-големия футболен форум и ще стискаме палци на по-симпатичните ни чужди отбори.

Както почти всеки път най-големи шансове за титлата според букмейкърите има Бразилия, като те са почти еднакви с тези на Испания, а малко по-малки са тези на Англия. Шансовете на действащия световен шампион Италия пък са оценени твърде ниско с места между 5-то и 7-мо в отделните букмейкъри. Най-голямата изненада пък ще бъде, ако световен шампион станат Нова Зеландия или Корея. Ако заложите на тях, ще забогатеете почти 2000 пъти. Специалистите определят Давид Вия, Луиш Фабиано или Фернандо Торес като най-вероятните голмайстори на Мондиала.

Предстоящата (вече настояща) футболна 2010 година няма да е само Световно първенство. Европейските клубни турнири също чакат своето развитие.

Шампионската лига. Тук въпросът е един единствен. Ще успее ли Барселона да дублира успеха си от миналата година? Това основно питане може да бъде гарнирано с още едно - „Има ли сили Манчестър Юнайтед с Бербатов отново да стигне до последната стъпка преди триумфа?”. Трябва да се отбележи, че 9 от 16-те осминафиналисти имат шанс за първи път да вземат отличието – Щутгарт, Олимпиакос, Бордо, Челси, Фиорентина, ЦСКА Москва, Севиля, Лион и Арсенал.

Лига Европа. 2010 година ще бъде паметна за новосъздадения турнир Лига Европа. Приемникът на Купата на панаирните градове и в последствие Купата на УЕФА, ще излъчи своя първи носител на „ХШХ Нордбанк Арена” в Хамбург (Германия), като местният Хамбургер има своите шансове да се добере до финала заедно с още 3 немски отбора, но нито един от тях не е печелил до момента втория по значимост европейски клубен турнир. Шансовете да има победител, който до момента не се е кичил с първото място в този тип турнири са много големи. От останалите 32 отбора едва 9 са печелили отличието в турнира за Купата на УЕФА. Сред тях е и настоящият носител Шахтьор Донецк.

Очакванията за българския футбол през 2010 не случайно ги оставих за десерт. За съжаление обаче този десерт се очертава да бъде солен, а дори може и горчив. Предстои вторият полусезон на родното първенство, което ще определи шампиона и участниците в евротурнирите. Много е вероятно обаче това участие да завърши още преди да е завършила и годината. Както върви обаче нещата могат да приключат още в топлите месеци.

Нищо чудно доста тимове да преустановят участието си в елита, да се разпаднат или да сменят собствениците си, въпреки че вече рядко се намират луди, които да хвърлят парите си в „бизнеса” наречен БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛ.

На националния отбор пък му предстои нова кампания - тази за Евро 2012 (със сигурност първенството ще се проведе, тъй като е преди сакралната за света дата 21 декември). Ще научим съперниците си, ще подредим програмата и ще изиграем първите си мачове. Развръзката обаче ще оставим за по-нататък.

Предстои ни интересна футболна година най-вече в международен план. Нашите си проблеми ще си ги човъркаме тук на местно ниво, дано не се налага да влизаме в световните футболни новини, тъй като със сигурност ще е заради нещо лошо.