Роберт Левандовски спечели наградата FIFA THE BEST за втора поредна година. Полякът спечели анкетата на ФИФА, така както го стори и през миналата година. Той остави зад себе си Лионел Меси и Мохамед Салах. 

БГНЕС
10 снимки

През тази година Лео изпревари Левандовски за "Златната топка", а египтянинът дори не беше в тройката. 

Най-добра при дамите стана Алексия Путеяс от Барселона. 

Най-добър сред треньорите стана Томас Тухел. Мениджърът на Челси изпревари Роберто Манчини и Пеп Гуардиола. 

Gong.bg проследи церемонията в Цюрих на живо: 


Церемонията стартира с изказване на президента на ФИФА Джани Инфантино: "Тази вечер е за празнуване, на която трябва да отдадем заслуженото на най-добрите през миналата година. Надявам се догодина да се върнем към присъствие в залата. През последните две години футболът много страда, но трябва да знаем, че здравето е преди всичко. Футболът е оръжие, инструмент и забава". 

Кристин Синклер получи Специалната награда на ФИФА. Нападателката на Портланд Торнс вече има 188 гола, което е рекорд. 

"Бих желала да благодаря на ФИФА за това признание, което се получава веднъж в живота. Искам да благодаря на семейството си, че са моята опора. Позволиха ми да преследвам мечтите си. По време на моята кариера печелех много трофеи, но истината е, че победите бързо се забравят. Най-важното в момента е да се радваме заедно. Много съм щастлива, че ще мога да се зарадвам на тази награда. Благодарна съм и се надявам да вдъхновявам младите поколения. Радвам се, че мога да съм част от играта", каза тя. 

Най-добра вратарка при дамите стана Кристиане Ендлер от Лион.  

При мъжете номер едно е Едуар Менди. Сенегалският национал остави зад себе си Джанлуиджи Донарума и Мануел Нойер, които също бяха сред финалистите. 

Наградата "Пушкаш" за "Най-красив гол" отиде при Ерик Ламела. Аржентинецът вкара фамозен гол за вече бившия си отбор Тотнъм срещу Арсенал. "Не мислех много в този момент. Първоначално не разбрах колко важен е този гол. По време на тренировка пробвам подобни трикови изпълнения. Търся най-удобния вариант да стрелям", каза Ламела. 

След Ламела, който вече е част от Севиля, се наредиха Патрик Шик и Мехди Тареми. 

Наградата за Феърплей отиде при националния отбор на Дания за случилото се с Кристиан Ериксен по време на Евро 2021.  

Най-добрият треньор при жените е Ема Хайес. 

№1 при мъжете стана Томас Тухел. Мениджърът изведе Челси до триумф в Шампионската лига. Той остави след себе си Пеп Гуардиола и Роберто Манчини. 

"Сюрреалистично е това. Завладян съм от емоции. Много съм радостен. Обкръжението ми е чудесно. Мисля, че този клуб разполага с всички качества. Следваме целите си. Опитваме се да сме най-добрата версия на себе си", каза Тухел. 

Най-добрата единадесеторка включва: Джанлуиджи Донарума (ПСЖ), Дейвид Алаба (Реал Мадрид), Рубен Диаш (Ман Сити), Леонардо Бонучи (Ювентус), Жоржиньо (Челси), Нголо Канте (Челси), Кевин де Бройне (Ман Сити), Кристиано Роналдо (Ман Юн), Ерлинг Халанд (Борусия Д), Роберт Левандовски (Байерн), Лионел Меси (ПСЖ)

№1 при дамите стана Алексия Путеяс от Барселона. "Много съм щастлива. Нямаше да постигна това без моите съотборнички. Наградата е за всички тях. Мотивацията ми ще е по-висока. Трябва да се трудим още. В Испания има много талант сред жените. След толкова години труд е нормално да имаме такива успехи. Мисля, че спокойно можем да кажем, че женският футбол се развива и ще стане още по-популярен", каза тя. 

Най-добрият футболист на ФИФА е Роберт Левандовски. Наградата на поляка беше връчена от Оливер Кан, Хасан Салихамиджич и Юлиан Нагелсман. 

"Този трофей принадлежи на моите съотборници. Искам да благодаря на всички около мен. Всичко около рекорда на Герд Мюлер не е за вярване. 41 гола в 29 мача е умопомрачително. Герд Мюлер за съжаление не е сред нас. Искам да му благодаря. Без него тези рекорди нямаше да съществуват. Горд съм", каза полският терминатор. 

Награда за голмайстор №1 в историята получи Кристиано Роналдо.